Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dôvody, prečo používať tento olej na vyprážanie: Je zdravší než olivový!

Repkový olej je mimoriadne zdravý, používajte ho v kuchyni.
Repkový olej je mimoriadne zdravý, používajte ho v kuchyni. (Zdroj: thinkstock.com)

Repkový olej, napriek svojim významným vlastnostiam, nie je v našej krajine náležite docenený. Repka olejná je rastlinou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našej zemepisnej šírke a okrem toho olej, ktorý sa z nej lisuje, má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín.

  1. Repkový olej obsahuje desaťnásobne viac omega-3 mastných kyselín než olivový olej. Jedným zo zdrojov omega-3 mastných kyselín sú ryby, ktorých konzumácia je u nás veľmi nízka. A práve repkový olej je významným zdrojom týchto zdraviu prospešných mastných kyselín.
  2. Repkový olej má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín. Práve optimálny pomer omega-6 mastných kyselín a omega-3 mastných kyselín (2:1), z pohľadu požiadaviek na zdravú výživu, je dôležitý pre zaradenie tejto podstatnej zložky do vyváženej stravy . Menej výhodné pre nás sú nasýtené mastné kyseliny, ktoré by nemali tvoriť viac ako tretinu tukov, ktoré prijímame.
  3. Repkový olej dlhšiu dobu nemení svoje vlastnosti. Vyplýva to z jeho veľmi dobrej oxidačnej stability. Nemusíme sa teda obávať krátkej doby spotreby.
  4. Repkový olej je vhodný tak na vyprážanie, ako aj na pečenie, či prípravu šalátov. Množstvo ľudí má spojený repkový olej výhradne s vyprážaním, avšak tento olej má v skutočnosti omnoho širšie možnosti využitia. Je chuťovo nešpecifický a preto sa nemusíte obávať nežiaducej pachuti v šalátoch či iných pokrmoch.
  5. Repka olejná, z ktorej sa repkový olej vyrába, je často nazývaná „olivou severu”. Podobne ako olivový olej obsahuje veľké množstvo kyseliny olejovej . Je teda prírodným produktom, ktorý môže mať veľmi široké použitie.
  6. Dve polievkové lyžice repkového oleja obsahujú toľko kyseliny alfa-linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 mastných kyselín, ktorá úplne pokryje fyziologickú potrebu človeka na deň.
  7. Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E.
  8. Repkový olej je bohatým zdrojom rastlinných sterolov.
  9. Repkový olej je hodnotným prvkom stravy tehotných žien a malých detí. Môžu ho konzumovať aj deti v dojčenskom veku od 6 mesiacov. Je vhodný na prípravu polievok a iných pokrmov pre deti v dojčenskom veku.
  10. Repkový olej použitý na pečenie vykazuje dobré vlastnosti. V tekutom stave je ideálny na prípravu piškótového cesta, omáčok, šalátov a majonézy. Môže sa používať aj na prípravu teplých a studených pokrmov. Tuky a oleje patria vo výžive človeka medzi základné potraviny. Sú zdrojom látok, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju funkciu. Repkový olej v tomto ohľade nie je žiadnou výnimkou a jeho konzumácia je pre nás viac ako vhodná.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9