Repkový olej je mimoriadne zdravý, používajte ho v kuchyni. (Zdroj: thinkstock.com)
Repkový olej, napriek svojim významným vlastnostiam, nie je v našej krajine náležite docenený. Repka olejná je rastlinou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našej zemepisnej šírke a okrem toho olej, ktorý sa z nej lisuje, má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín.
- Repkový olej obsahuje desaťnásobne viac omega-3 mastných kyselín než olivový olej. Jedným zo zdrojov omega-3 mastných kyselín sú ryby, ktorých konzumácia je u nás veľmi nízka. A práve repkový olej je významným zdrojom týchto zdraviu prospešných mastných kyselín.
- Repkový olej má v porovnaní s inými druhmi oleja výhodnejší pomer mastných kyselín. Práve optimálny pomer omega-6 mastných kyselín a omega-3 mastných kyselín (2:1), z pohľadu požiadaviek na zdravú výživu, je dôležitý pre zaradenie tejto podstatnej zložky do vyváženej stravy . Menej výhodné pre nás sú nasýtené mastné kyseliny, ktoré by nemali tvoriť viac ako tretinu tukov, ktoré prijímame.
- Repkový olej dlhšiu dobu nemení svoje vlastnosti. Vyplýva to z jeho veľmi dobrej oxidačnej stability. Nemusíme sa teda obávať krátkej doby spotreby.
- Repkový olej je vhodný tak na vyprážanie, ako aj na pečenie, či prípravu šalátov. Množstvo ľudí má spojený repkový olej výhradne s vyprážaním, avšak tento olej má v skutočnosti omnoho širšie možnosti využitia. Je chuťovo nešpecifický a preto sa nemusíte obávať nežiaducej pachuti v šalátoch či iných pokrmoch.
- Repka olejná, z ktorej sa repkový olej vyrába, je často nazývaná „olivou severu”. Podobne ako olivový olej obsahuje veľké množstvo kyseliny olejovej . Je teda prírodným produktom, ktorý môže mať veľmi široké použitie.
- Dve polievkové lyžice repkového oleja obsahujú toľko kyseliny alfa-linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 mastných kyselín, ktorá úplne pokryje fyziologickú potrebu človeka na deň.
- Repkový olej má vysoký obsah vitamínu E.
- Repkový olej je bohatým zdrojom rastlinných sterolov.
- Repkový olej je hodnotným prvkom stravy tehotných žien a malých detí. Môžu ho konzumovať aj deti v dojčenskom veku od 6 mesiacov. Je vhodný na prípravu polievok a iných pokrmov pre deti v dojčenskom veku.
- Repkový olej použitý na pečenie vykazuje dobré vlastnosti. V tekutom stave je ideálny na prípravu piškótového cesta, omáčok, šalátov a majonézy. Môže sa používať aj na prípravu teplých a studených pokrmov. Tuky a oleje patria vo výžive človeka medzi základné potraviny. Sú zdrojom látok, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju funkciu. Repkový olej v tomto ohľade nie je žiadnou výnimkou a jeho konzumácia je pre nás viac ako vhodná.