Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Predvídavosť lekárov jej pomohla: Len kvôli odobratému tkanivu sa mohla stať matkou!

Porodila zdravého chlapčeka a to najmä vďaka predvídavosti lekárov.
Porodila zdravého chlapčeka a to najmä vďaka predvídavosti lekárov. (Zdroj: Thinkstock.com)

Žena konžsko-belgického pôvodu dosiahla svetové prvenstvo. Porodila zdravé dieťa po tom, čo jej lekári vrátili plodnosť transplantovaním vaječníkového tkaniva, ktoré jej odobrali a zmrazili ešte v čase, keď bola dieťa. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Žene ako päťročnej diagnostikovali kosáčikovitú anémiu, dedičné ochorenie krvi, a vo veku 11 rokov emigrovala do Belgicka. Na liečbu krvného ochorenia potrebovala transplantáciu kostnej drene, ale táto procedúra si najprv vyžadovala chemoterapiu.

Predvídavosť lekárov jej dnes zabezpečila rodinu 

Belgickí lekári však mysleli na to, že v budúcnosti bude chcieť mať rodinu, a tak ešte pred začiatkom liečby odobrali pacientke pravý vaječník a zmrazili časti tkaniva. Pacientka mala vtedy 13 rokov a 11 mesiacov.

Ochorenie vyžadujúce chemoterapiu vás nemusí pripraviť o deti 

Lekári informovali o svojom úspechu v časopise Human Reproduction (Rozmnožovanie ľudí). Poukázali na to, že aj deti s vážnymi chorobami, napríklad s rakovinou, môžu nájsť spôsob, ako mať o mnoho rokov neskôr potomkov.

"Je to významný pokrok v tejto oblasti medicíny, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou práve detskí pacienti z neho môžu mať v budúcnosti úžitok," uviedla Isabelle Demeesterová, gynekologička a výskumníčka z vedeckého tímu v Erasmovej nemocnici v Bruseli.

Unikátna transplantácia  

"Keď im diagnostikujú choroby vyžadujúce liečbu, ktorá môže zničiť funkciu vaječníkov, zmrazenie vaječníkového tkaniva je jediná... možnosť zachovania plodnosti," vysvetlila gynekologička.

Hoci sú zaznamenané úspešné tehotenstvá po transplantácii vaječníkového tkaniva odobratého dospelým pacientkam, ešte žiadnu transplantáciu neurobili s použitím tkaniva odobratého dievčatám pred pubertou. 

Mama zdravého chlapca 

Pacientke, ktorá si želala ostať v anonymite, po chemoterapii a ďalšej liečbe prestal vo veku 15 rokov fungovať druhý vaječník. O 12 rokov jej lekári úspešne transplantovali rozmrazené vaječníkové tkanivo, pacientka ako 27-ročná otehotnela a v novembri 2014 porodila zdravého chlapca.

Čítajte tiež: Detská pokožka bojuje so slnkom len pár minút: Pozrite sa, kedy je vaše dieťa ohrozené!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9