Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto by ste nečakali: Letné tábory a školy v prírode musia mať povolenie hygienikov!

Letné tábory a školy v prírode musia mať povolenie hygienikov.
Letné tábory a školy v prírode musia mať povolenie hygienikov. (Zdroj: thinkstock.com)

Pred koncom školského roka a cez prázdniny pripravujú školy, ale aj iné inštitúcie a organizácie rozličné zotavovacie podujatia pre deti. Mnohí z organizátorov však nevedia, akým pravidlám a zákonom podlieha organizovanie škôl v prírode, viacdenných oddychových pobytov či táborov.


Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v záujme ochrany zdravia detí kontrolujú plnenie povinností organizátorov v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru.

"RÚVZ v Banskej Bystrici k 1. júnu tohto roka vydal zatiaľ 179 rozhodnutí pre organizátorov zotavovacích podujatí, ktoré sa uskutočnili, alebo uskutočnia v 198 turnusoch. Vo všetkých prípadoch boli posúdené podmienky podujatia zamerané na prevenciu výskytu a šírenia sa prenosných ochorení v ubytovacej a stravovacej časti príslušných rekreačných zariadení, vrátane posúdenia kvality pitnej vody a vody na kúpanie," informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Podľa nej za posledné roky nezaznamenali aspoň v zariadeniach v pôsobnosti RÚVZ v Banskej Bystrici žiadny výskyt hromadne sa vyskytujúcich ochorení.


Celý život ste zrejme pili kávu nesprávne: Pozrite sa, kedy je v skutočnosti najúčinnejšia!


"Povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí, ktorými sú spravidla školy, cestovné kancelárie, alebo aj iné právnické a fyzické osoby, súvisia s ochranou verejného zdravia, zabránením, či obmedzením možného rizika ohrozenia zdravia a rizika vzniku a šírenia prenosných ochorení. Zotavovacím podujatím podľa zákona je organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého cieľom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie telesnej zdatnosti," vysvetlila vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže RÚVZ v Banskej Bystrici Katarína Slotová s tým, že povinnosťou organizátora je písomne požiadať najmenej 30 dní pred začiatkom pobytu príslušný RÚVZ o jeho posúdenie.

V čom robia chybu?

"Napriek tomu, že zákonné povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí pre deti a mládež sú v platnosti takmer osem rokov, stále sa stretávame s tým, že na RÚVZ sa doručujú len oznámenia o ich konaní alebo nám žiadosti zašlú elektronickou poštou v rozsahu dvoch viet, na základe ktorých nie je možné posúdiť podmienky zamerané na prevenciu vzniku a šírenia sa ochorení. Niekedy prídu na RÚVZ až v deň nástupu detí na podujatie alebo v čase, keď už prebieha. V takých prípadoch je zmarená možnosť príslušného regionálneho hygienika posúdiť podmienky zotavovacej akcie," dodala Slotová.

Pripomenula tiež, že organizátori nevenujú dostatočnú pozornosť potrebnej dokumentácii o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa. Na zotavovacom podujatí sa môže zúčastňovať len dieťa zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve aj mimo domáceho prostredia a aj s ohľadom na jeho charakter. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa a prípadné vyjadrenie, napríklad k povinnosti užívania liekov počas pobytu, vydáva rodičovi či zákonnému zástupcovi lekár.

Čítajte tiež: Najhorší kŕč v nohe, aký ste kedy videli: Z tohto vám pobeží mráz po chrbte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9