Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nová nádej pre pacientov s leukémiou: Liek už aj na Slovensku!

Pacientom s leukémiou svitá nádej na uzdravenie! Zobraziť galériu (5)
Pacientom s leukémiou svitá nádej na uzdravenie! (Zdroj: thinkstock.com)

Už od tohto roka by mal byť na Slovensku dostupný liek Iclusig® pre pacientov s rezistentnou leukémiou charakterizovanou prítomnosťou Philadelphia chromozómu. Stane sa tak vďaka dohode medzi spoločnosťami Angelini Pharma a ARIAD Pharmaceuticals.


Spoločnosť Angelini Pharma prostredníctvom rakúskej pobočky spoločnosti  CSC Pharmaceuticals,  a ARIAD Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ: ARIA) oznámili, že spoločnosť ARIAD poskytla spoločnosti Angelini výlučné práva  na komerčný predaj lieku Iclusig®  (ponatinib) pre indikácie, ktoré schválila v júli 2013 Európska lieková agentúra, v siedmych krajinách strednej a východnej Európy.

Okrem Slovenska sú ďalšími krajinami Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko. Vďaka spoločnosti  ARIAD tak bude Iclusig® dostupný pre pacientov s rezistentnou  leukémiou charakterizovanou prítomnosťou Philadelphia chromozómu vo viac ako 23 krajinách Európy.

O aký liek ide?

Iclusig® je inhibítor kinázy. Primárnym cieľom lieku Iclusig® je inhibícia BCR-ABL, abnormálnej tyrozín-kinázy, ktorá sa produkuje pri chronickej myelocytovej leukémii (CML) a akútnej lymfoblastovej leukémii charakterizovanej prítomnosťou Philadelphia chromozómu (Ph+ ALL). Iclusig® bol špeciálne vyvinutý pomocou počítačového programu pre štruktúru liekov firmy ARIAD na to, aby inhiboval aktivitu BCR-ABL. Iclusig® pôsobí nielen na natívnu BCR-ABL ale aj na jej izoformy, ktoré vytvárajú mutácie a ktoré spôsobujú rezistenciu na liečbu, vrátane mutácie T315I, ktorá je spájaná s rezistenciou na iné schválené TKI (inhibítory tyrozín-kinázy).

Nová nádej pre pacientov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tlačová správa)
Nová nádej pre pacientov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tlačová správa)

 

Zmluva podpísaná

Spoločnosť ARIAD už poskytla spoločnosti Angelini výlučné práva na komerčný predaj lieku Iclusig®  (ponatinib) pre indikácie schválené Európskou liekovou agentúrou v siedmych krajinách strednej a východnej Európy.  Predpokladá sa, že pacientom v krajinách strednej a východnej Európy bude liek Iclusig ®dostupný v roku 2015.

“Vytvorením partnerského vzťahu so spoločnosťou ARIAD budeme môcť poskytnúť dôležitý liek proti rakovine tým pacientom v strednej a východnej Európe, u ktorých sú ťažkosti s liečbou CML (chronickej myelocytovej leukémie) a Ph+ ALL (akútnej lymfoblastovej leukémie charakterizovanej prítomnosťou Philadelphia chromozómu) a  ktorí majú k dispozícii len málo možností  liečby,” povedal Gianluigi Frozzi, výkonný riaditeľ farmaceutickej divízie Angelini. “Tešíme sa na úspešnú spoluprácu so spoločnosťou ARIAD a na to, že Iclusig® bude k dispozícii na liečbu ťažko liečiteľných pacientov s CML a Ph+ ALL.”

Podľa podmienok uvedených v zmluve zostane ARIAD držiteľom rozhodnutia o registrácii lieku Iclusig® a bude riadiť tieto dodávky zo svojho európskeho sídla v Lausanne, Švajčiarsko.

Nová nádej pre pacientov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tlačová správa)
Nová nádej pre pacientov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tlačová správa)

Spoločnosť Angelini bude zodpovedná za predaj a marketing, medicínske záležitosti, a za záležitosti spojené s úhradou zdravotnými poisťovňami. Spoločnosť ARIAD bude dodávateľom lieku Iclusig® . Platby vopred spoločnosti ARIAD a akcie spojené so spustením predaja budú v celkovej výške asi 7,3 milióna USD. Spoločnosti Angelini Pharma okrem toho vyplýva povinnosť poskytnúť ARIAD významný podiel z predaja lieku Iclusig® v tomto regióne.

“Táto zmluva umožňuje sprístupnenie lieku Iclusig® pacientom v geografických lokalitách, kde naša spoločnosť nemá priame obchodné zastúpenie,” povedal Marty J. Duvall, výkonný viceprezident a vedúci obchodného oddelenia spoločnosti ARIAD. “Angelini bude pre nás dôležitým partnerom v tomto regióne, v ktorom podľa EMA existuje asi 8000 pacientov s chronickou myelocytovou leukémiou (CML), u ktorých môže vzniknúť rezistencia alebo intolerancia na iné schválené inhibítory tyrozín-kinázy. Angelini má skúsenosti s danou oblasťou a liek Iclusig® tak bude môcť sprístupniť pacientom v strednej a východnej Európe.”

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9