Túžba po hnedej pokožke ju takmer pripravila o život: Desivé FOTO ako výstraha!

Solárium je nebezpečné, dajte prednosť radšej pobytu na slnku!
Zdroj: thinkstock.com
2015-05-18 11:30:00

Posadnutosť vyhrala nad zdravým rozumom! Aspoň takto by sa dal zhrnúť príbeh iba 21-ročnej Američanky, ktorá ako výstrahu zverejnila desivú fotku svojej tváre ako dôkaz, čo môže spraviť opaľovanie s pokožkou.

Tawny Willoughbyová bola obyčajná teenegerka, ktorá vyrastala v malom mestečku. Túžba po krásnej hnedej pokožke ju však takmer pripravila o život!

Začalo to nevinne 

Po ukončení strednej školy, keď jednej z jej spolužiačok diagnostikovali melanón, sa rozhodla navštíviť lekára aj ona. Nečakala však, že toto vyšetrenie jej zmení život! Mame dvojročného syna bola diagnostikovaná rakovina kože. K tejto zákernej chorobe sa prepracovala Tawny opaľovaním na slnku a pobytom v soláriu štyri- až päťkrát do týždňa. Na otázku, prečo tak často využívala solárium odpovedala, že vraj „jej opálenie zo slnka mizlo priveľmi rýchlo.“ Chcela ostať čo najdlhšie hnedá, preto začala chodiť do solária.

Dôkaz nebezpečného opaľovania

Od diagnostikovania prvého melanómu ubehlo šesť rokov, počas ktorých jej bolo nájdených 5 bazaliómov a raz spinocelulárny karcinóm. Tawny navštevuje dermatológa každého pol roka až rok. Na pleť používa špecializovaný krém a tiež podstupuje procedúry, ktoré zmierňujú príznaky, ktorými sú krvavé a hnisavé chrasty. Tvár posiatu nepríjemnými kožnými výrastkami zverejnila Tawny na internete, aby tak varovala ostatných a ukázala im, ako môže byť opaľovanie zákerné. Mladícka nerozvážnosť sa teda zmenila na oslavu statočnosti. Stovky ľudí Tawny držia palce a veria, že sa z rakoviny dostane. 

Existuje spôsob opaľovania, ktorý by bol bezpečnejší než soláriá?

"Ľudská koža nerozoznáva zdroj ultrafialového žiarenia, a akékoľvek pôsobenie na nej zanechá nezmazateľné stopy. Či už je to klasické opaľovanie, alebo umelé UV žiarenie v soláriách, nevidím v tom rozdiel. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) dokonca preradila zdroje solárií z kategórie „pravdepodobne spôsobujúce rakovinu“ do kategórie „spôsobujúce rakovinu“, čo by mal byť pre ľudí dostačujúce výstražné znamenie. Osoby, ktoré do solárií chodia často, majú totiž 2,5 až 3-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku melanómu kože, ako ľudia, ktorí ho nikdy nevyskúšali," upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

Neželaný návštevník zo solária

Solárium však nespôsobuje iba rakovinu kože. Dermatologička Dawn Marie Davis totiž potvrdila, že niektoré vírusy a baktérie dokážu prežiť aj vysokú teplotu. Ak si ľahnete do solária, baktérie, ktoré tam prebývajú, sa vám malou rankou dostanú do tela. To je jedna z ciest, ako si z opaľovania odniesť aj neželaného návštevníka. V raste im však nepomáha iba teplo, ale aj fakt, že sa potíme.

 „Na koži máme baktérie, ktoré sa dostanú do solária. Teplota stúpne, nie však natoľko, aby zabila baktérie, tie sa stanú silnejším a mohutnejšími,“ povedala Davisová.

Davis vo svojej praxi videla mnoho prípadov, kedy sa ľudia nainfikovali rôznymi druhmi infekcií. Od stafylokokov (spôsobujúcich kožné infekcie) až po herpesy. Mnohí žijú v domnienke, že ultrafialové svetlo dokáže „potvorky“ pozabíjať. Predpokladajú, že samotné soláriá sú precízne čistené. Je to pravda?


Milovníci leta, zbystrite pozornosť: Zoznam vôd určených na kúpanie v kúpacej sezóne 2015!


"Áno, je to pravda. Konkrétny typ herpetického vírusu, ako je pásový opar, sa môže v soláriách prenášať za podmienky, že ho človek už vo svojom tele má, aj keď momentálne aktivovaný nie je. Teplo a svetlo môže herpes vyprovokovať a následne aktivovať. Takéto následky môžu vzniknúť aj tým, že niektoré soláriá nemusia byť dostatočne hygienicky udržiavané a vírus na nich dokáže prežiť a ďalej sa prenášať," dodala MUDr. Tomeková. 

Existuje bezpečné opaľovanie?  

Je pravda, že počas dlhých zimných dní, kedy slniečko nie je také intenzívne ako cez leto, vyhľadávame spôsoby, ako si udržať hnedú pokožku a aspoň takto sa vrátiť do teplých letných dní. Alebo sa takto mnohí pripravujú na leto - nechcú vystaviť svoje bledé telo na obdiv, ale túžia po zlatistom nádychu. Zaujímalo nás, či existuje časová norma a frekvencia opaľovania v soláriu, ktorá by našu pokožku nepoškodila. 

"V tomto prípade nie je podľa mňa časová norma, ktorá by bola pre pokožku zdravá. Ak začne niekto navštevovať intenzívne soláriá v mladom veku, povedzme už počas strednej školy, ktoré kombinuje aj s klasickým opaľovaním, má fototyp pokožky II., tým väčšie je potom riziko, že sa u neho neskôr vyvinie rakovina kože. Ak by som však mala hľadať niekde pozitívum, určite by to bolo pri klasickej forme opaľovania vonku, pretože vtedy sa slnečným žiarením vytvára zdraviu prospešný vitamín D, ktorý umelé žiarenie solárií nedokáže vytvárať,odpovedala pani doktorka Tomeková.

Odborníčka ďalej dodala, že čím častejšie vystavujeme pokožku žiareniu, tým skôr začne starnúť. Je jedno, či budete chodiť do soláriu alebo dáte prednosť pobytu na slnku. Starnutie kože a vrásky sú podľa nej tie najmenšie problémy....

Čítajte tiež: Lekári varujú: Takto sa zachráňte pred najagresívnejšou formou rakoviny kože! 

Fotogaléria

2015-05-18 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, edition.cnn.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia