Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rodičia, pozor: Nevyhovujúca detská výživa?

Rodičia by si mali dávať pozor na nebezpečnú detskú výživu. (Ilustračná fotografia)
Rodičia by si mali dávať pozor na nebezpečnú detskú výživu. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: photl.com)

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nevyhovujúcu potravinu pre malé deti. Ide o výrobok OVKO - jablko, čučoriedka (potravina pre deti od 5 mesiacov).

Výrobok nevyhovuje z hľadiska prítomnosti rezídua pesticídov etofenprox, ktoré podľa výsledkov analýzy bolo zistené v množstve 0,018 mg/kg.

Podľa súčasnej platnej legislatívy je povolené najvyššie prípustné množstvo pre etofenprox 0,01 mg/kg v potravinách pre dojčatá a malé deti.

Produkt je balený v 190-g sklenenom pohári. Dátum minimálnej trvanlivosti: 12.03.2015, číslo šarže: 12.03.2015, EAN: 8586000823822, TPN: 2004010170935. Výrobcom je Novofruct SK, s.r.o.

"Odporúčame spotrebiteľom, aby predmetnú potravinu nekupovali, už zakúpený výrobok nekonzumovali a vrátili ho späť do miesta predaja," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Ide o klamstvo?

Podľa Pavla Uhrina, konateľa spoločnosti Novofruct SK s.r.o., ktorá výživu vyrába, však nemohla poškodiť zdravie detí. Hlavný hygienik informoval, že výrobok nevyhovuje z hľadiska prítomnosti rezídua pesticídov etofenprox, ktoré podľa výsledkov analýzy bolo zistené v množstve 0,018 mg/kg. Podľa súčasnej platnej legislatívy je však povolené najvyššie prípustné množstvo pre etofenprox 0,01 mg/kg v potravinách pre dojčatá a malé deti.

"Bola nameraná hodnota 0,018 mg/kg, ale v tomto výsledku nie je zohľadnená možná 50-percentná odchýlka. Normy na obsah pesticídov v detskej strave sú natoľko prísne, že aj v prípade potvrdenia zistenia maďarskej inšpekcie by v žiadnom prípade nemohlo dôjsť k poškodeniu zdravia detí," uviedol Uhrin.

"Spoločnosť Novofruct SK s.r.o., výrobca dojčenských výživ OVKO, podľa noriem správnej výrobnej praxe na výrobu dojčenskej výživy používa len otestované suroviny. Vieme dokázať, že sme tak urobili aj v spornom prípade dojčenskej výživy OVKO jablkovej s čučoriedkami 190g č. šarže 12.3.2015 L:I. Prítomnosť rezídua pesticídu etofenprox, ani žiadneho iného, nebola v použitých surovinách detekovaná. Máme teda k dispozícii dve protichodné zistenia, ktoré je nutné následne overiť v nezávislom laboratóriu. Práve preto v tomto období prebieha v Nemecku analýza vzoriek z predmetnej šarže, ktoré boli odobraté za účasti maďarskej kontrolnej inštitúcie a súčasne za účasti nášho distribútora v Maďarsku," dodal Uhrin.

Výsledky budú podľa neho známe najskôr 18. marca. Predaj tejto detskej výživy je na slovenskom trhu pozastavený do potvrdenia alebo vyvrátenia protichodných dôkazov kontrolného orgánu a výrobcu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9