Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podvody v lekárňach odhalené: Kvôli nim chýbajú lieky

V našich lekárňach chýbajú lieky.
V našich lekárňach chýbajú lieky. (Zdroj: commons.wikimedia.org)

Niektoré z liekov, ktoré podľa lekárnikov v lekárňach chýbajú pre slovenských pacientov, sa mali falošne predpisovať. Ako vyplýva z listu zdravotnej poisťovne Dôvera Slovenskej lekárnickej komore (SLeK), v prípade siedmich liekov - v niektorých prípadoch ide o viacero ich foriem, z nedostatkového zoznamu lekárnikov poisťovňa zaznamenala výskyt falošných lekárskych predpisov.

"Pri kontrole pracovníci zdravotnej poisťovne zistili opakované podvodné predpisovanie liekov pacientom bez ich vedomia, pričom výber liekov bol realizovaný neznámymi osobami na celom území SR," píše v liste lekárnikom Dôvera. Komoru preto prosí o informovanie lekárnikov o potrebe vyššej ostražitosti.

Riešiť to bude polícia

Falšovaním receptov na lieky sa bude zaoberať polícia. Zdravotná poisťovňa Dôvera podala pre falošné predpisy šesť trestných oznámení na neznámeho páchateľa. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však poisťovňa nechce poskytovať viac informácií.

Odhalila to aj VšZP

Aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zistila vo viacerých lekárňach vydávanie liekov, ktorým nepredchádzala návšteva poistenca v ambulancii lekára. V rámci kontrol odhalila fiktívne lekárske predpisy alebo fiktívne výpisy z lekárskych predpisov. VšZP zachytila viacero fiktívnych predpisov napríklad na dietetiká.

"V jednej lekárni v Nitrianskom kraji sme napríklad našli 119 fiktívnych výpisov z lekárskych predpisov, medzi ktorými boli napríklad Seretide diskus 50/500, Seretide diskus plv inh 180x50/500mcg," povedala Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP.

Falošné recepty na spomínaný liek pre astmatikov zaznamenala aj Dôvera a lekárnici ho označujú za nedostatkový.

Je za tým reexport do zahraničia?

Podľa prvého viceprezidenta Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondreja Sukeľa môže byť za falošnými receptami reexport liekov do zahraničia. Tam možno lieky zo Slovenska drahšie predať. "Problém reexportu je širší ako sa prezentuje," skonštatoval. Vyberanie liekov na falošné recepty komoru zarazilo, pretože doteraz mal byť problém najmä v skupovaní liekov. Pri vyberaní na falošné recepty ich však navyše zaplatia zdravotné poisťovne.

Poplašná správa?

Slovenská lekárnická komora urobila zoznam vyše 170 liekov, ktoré majú chýbať, a zverejnila ho na svojom webe. Ministerstvo zdravotníctva problém s nedostupnosťou odmietlo a lekárnikov obvinilo zo šírenia poplašnej správy, tí však trvajú na tom, že lieky pre pacientov nie sú. Prvý viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ potvrdil, že nedostatkové lieky sú zaujímavé z pohľadu ich možného vývozu do zahraničia.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv v tomto roku nepovolil vývoz štyroch liekov do zahraničia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9