Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Neuveríte, čo vylieči zápalové ochorenia kože a spomalí starnutie

S kožnými problémami môže byť koniec, pomôže bielidlo.
S kožnými problémami môže byť koniec, pomôže bielidlo. (Zdroj: photl.com)

Zriedené domáce bielidlo môže pomáhať pacientom trpiacim zápalovými ochoreniami kože. Tvrdia to vedci zo Stanford University v Kalifornii. Pri testoch na myšiach si všimli, že bielidlo okrem zabitia baktérií na koži zvieraťa, blokuje chemickú zlúčeninu, ktorá spúšťa zápalovú reakciu v koži. Zápal je pritom prirodzenou reakciou imunitného systému organizmu, môže sa však vymknúť z rúk.

Závažnou dermatitídou, teda zápalom kože, často trpia ľudia liečení rádioterapiou. Tá síce ničí tumor, no jej vedľajším účinkom je práve zápal.

"Nízke dávky bielidla môžu zlepšiť následky po rádioterapii," vyhlásil dermatológ Thomas Leung. "Bielidlo má potenciál aj pri liečbe zápalov spôsobených preležaninami či diabetickými vredmi," dodal.

Spomaľuje starnutie

Okrem liečivých účinkov vedci spozorovali, že bielidlo malo na testovaných myšiach protistarnúci efekt. Po dvoch týždňoch kúpeľov v bielidle si myš rýchlejšie vytvárala nové kožné bunky. Zmenu však vedci spozorovali len pod mikroskopom. Voľným okom sa myš nejavila mladšia.

Nepoužívajte ho sami na liečenie

Aj napriek liečivému potenciálu bielidla vedci neodporúčajú ľuďom trpiacim dermatitídou, aby bielidlo sami používali na liečenie svojich ťažkostí.

"Výskum je ešte na začiatku, a hoci znie sľubne, musia sa urobiť ďalšie testy," upozornil Graham Johnston z Britskej asociácie dermatológov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9