Zabíjajú vás negatívne pocity? Osloboďte sa konečne

Skončite s trápením, zmýšľajte už len pozitívne.
Zdroj: photl.com
2013-11-15 06:00:00

V našich životoch je veľa temných zákutí, križovatiek, strastí, utrpenia, ktoré nás zväzujú a odoberajú nám pocity slobody. V skutočnosti však môžete byť slobodní do takej miery, do akej si to sami dovolíte.

Osloboďte sa a nájdite svoj malý kúsok istoty. Kde? V sebe! Svoje vie o tom Ronnie, ktorá až dva roky nenávidela nielen všetko okolo seba, ale i svoje telo a dušu. Pozrite si inšpiratívny príbeh, ktorý vás donúti popremýšľať nad sebou a svojim novým ja.

Život žijete len vy

Každý deň počujeme o nepokojoch, krádežiach, vraždách, podivných situáciách v politike. Navyše, z televízií sa na nás valia reportáže o zabíjaní či reality šou, ktoré ukazujú, čo všetko sme schopní urobiť za peniaze. Vonkajšie okolie preto na nás pôsobí negatívne. Ale čo my a naše životy? Nerobíme náhodou to isté?

Zrejme je to pre vás smutné a desivé, ale je to pravda – nikto nemôže žiť váš život. Len vy! Žiadne iné telo nemáte k dispozícii, prečo si tak ubližujete? Neobklopujte sa len zlými správami a nezaoberajte sa len svojimi zlými skutkami. Nemôžete potom čakať, že vás navštívi niečo dobré.

Znechutená z vlastného tela i duše

Ronnie sa priznáva, že takto žila viac ako dva roky. Také dlhé obdobie bol pre ňu svet utrpením a život neskutočne náročným. V podstate bola magnetom pre negatívne pocity. Všetko naokolo a v nej vzbudzovalo nechuť, podráždenosť, zlosť, úzkosť. Čo je na tom najhoršie, znechucovalo ju vlastné telo a duša.

Prešla ešte niekoľkými fázami, v ktorých sa striedalo zúfalstvo, bezradnosť, pokus o zmierenie, vyrovnanie a prijatie. Až potom si uvedomila, ako slobodná skutočne môže byť. Avšak nepamätá si hodinu ani deň, kedy zmenila svoj pohľad na svet. Takto to totiž nefunguje, ide to postupne.

Kedy nastáva sloboda?

Oslobodenie od negatívnych pocitov je dlhý proces. Neustále vracanie sa k problému, snaha o vyriešenie, potom dôjde k stagnácii. Človeka pomaly unavuje zaoberať sa tým, čo ho zabíja. Máme potrebu byť chránení, túžime po tom, aby sa o nás niekto staral. Až získame pocit uvedomenia, že sa môžeme starať o seba aj sami, nastáva iný pohľad na svet. Nastáva sloboda!

Ronnie priznáva, že pád na samotné dno je pre človeka určitou výhodou. Zistila, že ak sa zmierime s vlastnou situáciou, vlastnou osobou, vlastným životom, spoznáme pocit slobody. Znie to však jednoduchšie, než aké to v skutočnosti je! Zmierenie sa s vlastnou osobnosťou je životný proces, pri ktorom by sme si mali uvedomovať, že ak cítime pocity (aj keď negatívne) voči svojej osobe, niečo sa mení, niečo prichádza.

Priťahuje len pozitívne pocity

Ronnie si presne pamätá na ten okamih, ako sedela v terapeutickom kresle, triasla sa nervozitou a hovorila terapeutke, že sa z toho nikdy nedostane. Čo ak sa jej to v budúcnosti vráti a zase si bude ubližovať? Problém bol v tom, že týmto vetám verila. Avšak vďaka terapii na ne postupne zabudla a teraz sú pre ňu len niečím, čo sa jej netýka. Vie, že sa problémy môžu kedykoľvek vrátiť. Tteraz však žije doslova svoj sen, lebo sa cíti slobodná.

Snaží sa byť otvorená a prijímať to, čo je, nehodnotiť a nevytvárať si domnienky. Preto sa jej zdá, že jej pozitívnejšie zmýšľanie o svete k sebe priťahuje len pozitívne pocity a udalosti. Žije v prítomnosti a oslobodzuje sa od negatívnych predstáv a presvedčení, od názorov druhých (aj keď ich berie, uvedomuje si, že jej osobu netvoria). Dištancuje sa od niektorých spoločenských situácií a vyberá si to, čomu dovolí, aby ju zasiahlo.

„Vždy som snívala o tom, že som extrovert , ktorý sa nebojí byť medzi ľuďmi, ktorý bude optimisticky naladený a bude žiť svojim zmyslom života, teda umením. A stalo sa,“ povedala šťastná Ronnie.

Ronnie je vlastne hrdinkou. Dokázala sa sama vyliečiť od negatívnych pocitov. Pred tým totiž trpela agorafóbiou, čo je chorobný strach z pobytu v otvorenom priestore a panickou poruchou. Teraz je kvôli svojej práci neustále obklopená ľuďmi a komunikuje s nimi viac, než by musela. Žiť s panickou poruchou nie je jednoduché, ale je možné žiť bez nej. Ronnie radí ostatným, že všetko má svoj čas. Ak zažívate šialené ataky, ktoré vás skľučujú, verte, že je to cesta k oslobodeniu sa. Raz vás to posunie tam, kam chcete. Dôležité je nestrácať nádej a veriť vo svoj zmysel života.

Zaujímajte sa o pozitívnu predstavu

Pozrite si krátku poviedku na zamyslenie:

Rozprávajú sa dve predstavy. Jedna predstava bola veľmi zlá, rada poskytovala rady, ktoré ale neboli k ničomu . Stále sama seba utešovala, že je jediná, a že má pravdu. Ostatné predstavy pre ňu neexistovali. Svoju susednú pozitívnu predstavu ignorovala. Pozitívna predstava bola zase veľmi priateľská a dobrá. Vedela sa potešiť a radovala sa zo života. No bola veľmi smutná, pretože umierala.

Negatívna predstava sa občas zamyslela, či jej nemá pomôcť. Keď bolo pozitívnej predstave najhoršie, začala sa o ňu zaujímať, ale už bolo príliš neskoro. Pozitívna predstava zomrela a negatívna získala pocity, aká je cenná. Ostala tak jedinou, a ďalej sebe ubližovala.

Každý z nás vlastní tieto dve predstavy. Väčšinou v nás prevažuje tá negatívna a keď už sa začneme zaujímať o to, čo by sme mali zmeniť, lepšiu predstavu,  je už väčšinou neskoro.

Hoci je vám akokoľvek zle, skúste si uvedomiť, že vždy máte viac pohľadov na tú istú situáciu. Skúste nemyslieť len negatívne, ale udržiavajte pozitívne predstavy. Skúste im veriť. Nemusia nastať hneď. Dôležité je veriť, že za každým mrakom je slnko a cesta k oslobodeniu. Osloboďte sa.

2013-11-15 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: psychologie.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia