Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chuť na cigaretu zmizla: Muž prestal s fajčením v rekordnom čase a jednoduchým spôsobom!

Skoncujte s fajčením, táto závislosť je pre ľudský organizmus veľmi nebezpečná.
Skoncujte s fajčením, táto závislosť je pre ľudský organizmus veľmi nebezpečná. (Zdroj: thinkstock.com)

Starší muž vyfajčil tri krabičky denne, pričom si svoj zlozvyk "pestoval" takmer 35 rokov! Po mnohých neúspešných pokusoch sa rozhodol vyskúšať poslednú možnosť, ktorá by mu pomohla skoncovať s touto neresťou. Úspešne!

Tri kilogramy jabĺk denne

To, že odvykanie od fajčenia je beh na dlhé trate s nejasným výsledkom, sa presvedčil na vlastnej koži 63-ročný Asim Hamzic. S týmto zlozvykom bojoval dlhé roky. Skúšal i prírodné prostriedky, no zakaždým neúspešne. Po niekoľkých zlyhaniach vyskúšal poslednú možnosť. Nemusel chodiť do lekárne, tentokrát mu postačilo ovocie, ktoré mal doma! Dozvedel sa, že jablká by mu mali pomôcť znížiť chuť na cigaretu a výsledkom by bolo úplne skoncovanie s touto závislosťou. Behom troch dní mal skonzumovať 9 kilogramov jabĺk.

Jablká mohli byť akéhokoľvek druhu, so šupkou či bez. Nesmel však zjesť nič iné, „jablková kúra" bola nekompromisná. Zdravotné komplikácie? Jediné, k čomu sa samotný Asim priznal bol fakt, že ho počas „odvykačky“ bolela hlava. Iné ťažkosti nepociťoval.

Čo na to lekári?

Lekári vo či tomuto spôsobu odvykania prekvapivo neboli skeptickí. Jablká podľa odborníkov pôsobia ako diuretikum, telo sa počas konzumovania čistí a detoxikuje. Jablká sú spolu s motiváciou najlepším spôsobom, ako sa zbaviť tohto finančne náročného, ale najmä nezdravého zlozvyku.

Toto ovocie teda nie len symbol zdravia, možno ho využiť v každodennom boji proti závislosti na cigaretách. Niektorí odborníci odporúčajú tiež nasledujúci trik: ak vás prepadne túžba zapáliť si cigaretu, napočítajte do desať, zhlboka dýchajte a siahnite po jablku. Nielenže vás prečistí, ale vďaka vysokému podielu vitamínu C výrazne posilní obranyschopnosť organizmu a ochráni organizmus pred vznikom nádorových ochorení.

Ďalšie tipy, ako skončiť s neresťou!

V prvom rade je dôležitá motivácia. Ak ste sa rozhodli nadobro skoncovať s fajčením, držte sa týchto krokov. Ak zlyháte, začnite od začiatku. Nenechajte sa demotivovať. Tak sa úspech nedostaví.

  • Spravte si zoznam toho, prečo radi fajčíte a na druhú stranu zoznam toho, ako tento zlozvyk ovplyvňuje váš život, rodinu, finančnú situáciu, ale najmä zdravie.
  • Určiť si dátum ukončenia je vhodný spôsob ako navždy "pochovať" zlozvyk.
  • Kým tento deň príde, prestaňte postupne kupovať kartóny cigariet, ktoré ste mali doteraz doma v zásobe.
  • Dobré je zostaviť si sumár činností, ktoré budete počas odvykania robiť.
  • Z domu odstráňte všetko, čo sa týka fajčenia, nech vás to príliš neláka.
  • Financie, ktoré by ste minuli na cigarety, odkladajte. Napríklad na dovolenku, na ktorú zoberiete za odmenu celú rodinu.
  • Miesto „zabíjania“ stresu cigaretou si zaobstarajte niečo malé na zahryznutie, avšak zdravé. Pite veľa zeleného čaju a miesto fajčiarskej pauzy v práci si zahrajte nejakú hru. Vytvorte si alternatívne náhrady za zlozvyky.
  • Veľa sa rozprávajte s priateľmi či rodinou, analyzujte pocity, nebojte sa povedať, že zlyhávate alebo naopak, pochváľte sa vždy, keď máte za sebou úspešný deň
  • Vyskúšať môžete aj akupunktúru.

Skoncovať s fajčením sa dá, človek len musí chcieť! 

Čítajte tiež: Šokujúci fakt o cigaretách: Z fajčenia môžete ohluchnúť

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9