Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Toto vás zaručene prekvapí: Ak máte vysoký krvný tlak, nevynechávajte pitie kávy!

Nie je pravda, že káva zvyšuje krvný tlak, pokojne si na nej pochutnajte.
Nie je pravda, že káva zvyšuje krvný tlak, pokojne si na nej pochutnajte. (Zdroj: thinkstock.com)

Kto by to bol čakal? Odjakživa sa hovorí o káve ako o nevhodnom nápoji, keď trpíte vysokým krvným tlakom. Kto vlastne rozšíril túto fámu? Nemusíte sa obávať toľko zavrhovanej kávy! Kofeínový nápoj vám neublíži.

Božský nápoj. Tak mnohí nazývajú kávu, bez ktorej si nevedia predstaviť deň. Vo veľkom sa o nej hovorí v súvislosti so zdravím na ľudský organizmus. Existuje množstvo mýtov, ktoré odsudzujú tento nápoj a kvôli ktorým dostala nelichotivý status.

Vplyv kávy na krvný tlak je predmetom mnohých diskusií. Už dlhé roky sa hovorí, že keď máte problémy s vysokým krvným tlakom, mali by ste vynechať pitie kávy. Omyl!

Ochrana pred cukrovkou

Vedci zistili, že ak pijeme kávu v primeranom množstve (3 až 5 šálok), nezvyšujeme si tým riziko kardiovaskulárnych chorôb. Niektoré výskumy dokonca preukázali ochranný efekt pravidelného pitia kávy napríklad proti vzniku cukrovky.

Na vysoký krvný tlak nemá preto kofeín veľký vplyv. Aj keď u niektorých ho môže zvýšiť, no len na krátku dobu, nie dlhodobo.

Pravidelnosť

Paradoxom je fakt, že negatívny vplyv môže mať na tých konzumentov, ktorý si kávu doprajú len z času na čas. Ak pravidelne pijete kávu, vaše telo je zvyknuté, takže sa nemusíte obávať zvýšených hodnôt. Naopak, šok môže vaše telo zažiť vtedy, ak si ju dopraje len výnimočne. Lenže, ako sme spomínali, aj keď sa zvýši, tak len krátkodobo. Výskumy tiež jednoznačne preukázali, že organizmus človeka je schopný si behom troch až štyroch dní na účinok kofeínu zvyknúť a tolerovať ho.

Dôležitý je záťažový stupeň

Možno ste o tom nevedeli, ale veľmi záleží aj od záťažového stupňa. Niekedy môžete vypiť aj tri šálky kávy denne a nič to s vami nespraví, inokedy kvôli záťažovému stupňu môžete zle znášať len jednu šálku kávy

Kvalitná káva

Ak chcete, aby mala káva len prospešné účinky, dávajte si pozor na jej kvalitu. Nahraďte veľkú zalievanú kávu radšej malým pressom, ktorý neškodí srdcu. Intenzitu kofeínu môžete zjemniť pomocou mlieka. Ak sa neviete vzdať viacerých šálok kávy denne, môžete si vybrať radšej latté alebo cappuccino.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9