Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zistite, ako je to v skutočnosti s užívaním kofeínových tabliet a kávy

Aj keď kofeín zvyšuje energiu, vo veľkých dávkach môže byť zdraviu škodlivý.
Aj keď kofeín zvyšuje energiu, vo veľkých dávkach môže byť zdraviu škodlivý.

Kofeín je najpopulárnejšou psychoaktívnou drogou na svete. Ide o stimulant, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém. U mnohých ľudí je súčasťou každodennej rutiny, bez neho by si nevedeli predstaviť začiatok nového dňa. Ak potrebujete dávku energie, mali by ste zvážiť užívanie kofeínových tabletiek alebo pitie kávy. V oboch prípadoch vám pomôžu postaviť sa na nohy, no treba si pamätať, že veľké množstvo kofeínu môže mať vedľajšie negatívne účinky.

Okrem toho, že kofeín nájdete vo forme tabliet a v káve, vyskytuje sa aj v čaji, limonádach, niektorých potravinách a v mnohých liekoch. Väčšina ľudí zo všetkých foriem dáva prednosť populárnej káve, ktorou začínajú svoj pracovný deň.

Účinky kofeínu

Hlavným účinkom kofeínu je fakt, že dokáže prebudiť a pomáha človeku zostať v strehu. Uvoľňuje svaly, v medicíne sa používa na liečbu migrény a astmy. Dokonca aj niektoré lieky proti prechladnutiu obsahujú kofeín, ktorý pôsobí proti ospalosti pri ľahkej chorobe. Navyše sa používa pri podpore chudnutia.

Vedci majú niekoľko teórií, ktorými vysvetľujú účinnosť kofeínu pri chudnutí. Niektorí sa domnievajú, že potláča chuť do jedla, iní sú presvedčení o tom, že urýchľuje metabolizmus, čím sa spaľujú kalórie rýchlejšie. To však niektorí argumentujú tak, že kofeín má diuretický efekt, ktorý spôsobuje, že človek stráca veľa vody, preto aj rýchlejšie klesá ručička na váhe.

Výhody kofeínu

Jednou z hlavných výhody kofeínu je to, že zvyšuje energiu, bdelosť a znižuje tým ospalosť. Odborníčka na výživu Kathryn Zeratsky je presvedčená o tom, že kofeínové tabletky pomáhajú k strate malého množstva váhy, aj keď nie je žiadny dôkaz, že vedie k trvalému chudnutiu. Podľa nej kofeín v tele vyrába teplo, čo spôsobuje zvýšené spaľovanie kalórií.

Nevýhody kofeínu

V štúdii na Duke University vedci zistili, že účastníci, ktorí si dali dve kofeínové tabletky, čo zodpovedá 4 šálkam kávy, sa cítili viac v strese, mali vyšší krvný tlak a produkovali väčší adrenalín, ako keď si dali placebo. Vo veľkých dávkach môže byť kofeín smrteľný. Aj v neletálnych dávkach môže spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane srdcových zlyhaní, úzkosti, podráždenosti, gastrointestinálnych ťažkostí a necitlivosti.

The American Pregnancy Association upozorňuje, že sa v jednej štúdii z roku 2008 preukázalo, že kofeín zvyšuje pravdepodobnosť potratu u tehotných žien pri konzumácii viac ako 200 mg denne. Asociácia preto odporúča, aby ženy užívali menej ako 200 mg denne. Kofeín navyše prechádza do materského mlieka. Bolo preukázané, že sa u malých bábätiek ukázali väčšie problémy so spánkom.

Aká je bezpečná hladina kofeínu?

Množstvo kofeínu v tabletkách je rôzne. Pri niektorých jedna tableta obsahuje 65 mg kofeínu, no väčšina z nich má 100 až 150 mg. Jedna tabletka pritom môže mať maximálne 200 mg. Všeobecne sa považuje za optimálnu dávku pre zdravého dospelého človeka 250 mg kofeínu. Niektorí sú však viac citliví na kofeín, než ostatní, preto môžu mať vedľajšie negatívne účinky po konzumácii oveľa menšej dávky. Iní sú naopak tolerantnejší k droge a potrebujú viac kofeínu, aby pocítili energetickú podporu. Ak pociťujete nervozitu, bolesti hlavy a brucha, znížte radšej príjem kofeínu.

Ako je to s obsahom kofeínu v káve?

Kofeínová sila kávy môže byť rôzna. Záleží na niekoľkých faktoroch, napr. od jej spôsobu varenia či praženia alebo od pôvodu. Platí však, že instantná káva obsahuje menej kofeínu ako pražená a mletá káva. Ako uviedol Americký úrad pre potraviny a lieky, priemerný obsah kofeínu v 150 ml šálke je pri prekvapkávanej mletej káve 115 mg, pri espresse z kávovaru 80 mg a v instantnej káve okolo 65 mg kofeínu. Bezkofeínová káva na rozdiel od ostatných obsahuje iba 3 mg kofeínu.

Poraďte sa s lekárom

Keď sa rozhodnete užívať kofeínové tabletky, poraďte sa najprv so svojím lekárom, aby ste sa utvrdili v tom, že je to pre vás bezpečné. Kofeín tiež môže rušiť účinnosť niektorých liekov, ktoré užívate. Mal by byť prijatý len v miernych dávkach pod dohľadom  lekára.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9