Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo s vami spraví jedna párty? Zmerajte si tep, budete prekvapení

Párty s pohárikmi alkoholu vedia poriadne zamávať so zdravím.
Párty s pohárikmi alkoholu vedia poriadne zamávať so zdravím.

Raz za čas vám bujará párty s potokom alkoholu predsa nemôže ublížiť. To si myslí takmer každý, no skupina belgických a nemeckých vedcov vás z toho vyvedie z omylu. I občasná zábava na diskotéke vám dokáže ublížiť. Ak tomu neveríte, skúste si zmerať tep pred a po párty!

Výskumníci sa rozhodli, že vyšetria skupinu zdravých mladých ľudí pred večierkom a na druhý deň po ňom. Prišli na prekvapivé zistenie. Nielenže celú noc pretancuje v alkoholickom opojení vaše telo, ale doslova i srdce, pričom nezáleží na veku a na tom, čo pijete. Ide o prvú štúdiu, ktorá zistila, že alkohol škodí nielen kardiakom (ľudia trpiaci srdcovou chorobou), ale aj zdravým ľuďom.

Poškodzuje srdce u zdravých ľudí

Priemerný obsah alkoholu v krvi skúmaných ľudí bol 1,4 promile, čo sú typické hodnoty návštevníkov večierkov. Ukázalo sa, že jedna bujará párty dokáže spôsobiť vážne komplikácie so zdravím človeka. Svedčí o tom fakt, že kardiológovia zistili skúmaným osobám zhoršenie rady parametrov výkonnosti, pričom išlo o zdravých ľudí, neužívajúcich žiadne lieky. Čo je na tom najhoršie, zníženú mali i tzv. ejekčnú frakciu - výkonnosť ľavej komory, ktorá pumpuje krv do celého organizmu.

Zistite, či netrpíte "Syndrómom srdca na dovolenke"

Možno vás to prekvapí, ale niektorí lekári majú i termín, ktorým označujú poruchu srdcového rytmu, ktorá vzniká po väčšom množstve alkoholu práve na dovolenke alebo jednoducho raz za čas. Ide o tzv. "Holiday Heart Syndrom", v preklade "Syndróm srdca na dovolenke", ktorý postihuje veľa mladých i starších ľudí.

Ide o nebezpečnú arytmiu, ktorá môže viesť k cievnej mozgovej príhode či infarktu. Dobrou správou je, že tieto následky sú ojedinelé, keďže vo väčšine prípadoch arytmia sama odznie. Aby ste zistili, či trpíte týmto syndrómom, musíte si zmerať tep. Len v niektorých prípadoch je nepravidelnosť tepu taká silná, že jej príznaky človek ihneď pocíti.

Ako sa vyhnúť komplikáciám?

Jedinou radou, ako sa vyhnúť spomínaným komplikáciám, je jednoducho obmedziť alkohol. A je jedno, či preferujete biely alebo tmavý, v oboch prípadoch pôsobí alkohol na srdce negatívne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9