Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Používate často kvapky do nosa? Môžete byť závislí

V zime nám väčšinou strpčuje život nepríjemná nádcha.
V zime nám väčšinou strpčuje život nepríjemná nádcha.

Počas zimných mesiacov nám väčšinou strpčuje život nádcha. Vtedy obvykle skočíme do lekárne a jednoducho si kúpime kvapky do nosa. S užívaním týchto prípravkov však musíme byť opatrní. Veľmi ľahko si ich dlhodobým užívaním môžeme spôsobiť závislosť.

Málokto si uvedomuje, že človek sa môže stať závislým i na bežných kvapkách do nosa, ktoré sa používajú proti nádche. Závislosť vzniká obvykle vtedy, ak kvapky užívate viac ako 10 dní. To je totiž maximálna doba, počas ktorej sa môžu kvapky užívať.

Ako vzniká závislosť?

Kvapky do nosa sú prospešným liekom, ktorý pomáha pri nádche. Obsahujú látky, na ktoré si po týždni nosová sliznica začína zvykať, čo má za následok odrazu slabší a kratší účinok. Tým pádom má chorý potrebu znova a znova sprej použiť. 

Spúšťa sa nenápadný kolotoč, ktorý treba zastaviť skôr, než sa zmení na bludný kruh. To už je len krok k tzv. medikamentóznej nádche, inak nazvanej sanorinizmus, čo je podľa odborníkov druh liekovej závislosti s telesnými prejavmi v nosovej sliznici.

Čo spôsobuje?

Závislosť na kvapkách môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Po ich dlhodobom užívaní si môžete poškodiť povrch sliznice a privodiť jej chronický zápal, resp. opuch a následne stenčenie sliznice nosa.

Ďalším nežiaducim účinkom môže byť poškodená nosová priehradka, ktorá sa dokonca môže rozpadnúť.  Preto netreba podceňovať príbalové letáky, kde je určené, koľko dní sa majú kvapky užívať.

Riešenie pre závislých

Pre tých, čo majú od závislosti na kvapkách a sprejoch zničenú sliznicu v nose, je tu dobrá správa. Závislosti vás dokáže zbaviť  laserová mukotómia. Ide o 5-minútový chirurgický zákrok, ktorý je takmer bezbolestný, keďže nos je umrtvený.  Pacient dostane špeciálne okuliare ako ochranu pred laserom, ktorým sa následne v každej nosnej dierke odstráni sliznica.

Takéto riešenie je vhodné nielen pre závislých, ale aj pre tých, čo trpia alergickou, chronickou alebo celoročnou nádchou. Zatiaľ, čo ste neustále zápasili s upchatým nosom alebo závislosťou od kvapiek, po zákroku zaručene podobné problémy mať nebudete. Vďaka tomuto chirurgickému zákroku sa vám bude lepšie dýchať a zapchatý nos sa stáva minulosťou.

Náhrada kvapiek

Na upchatý nos nezaberajú len kvapky alebo spreje. Ak sa chcete zbaviť závislosti a nechcete podstúpiť chirurgický zákrok, skúste kvapky nahradiť domácimi receptami priamo z kuchyne. Pomôže vám vlažná, poriadne osolená voda. Nasávajte ju nosom niekoľko minút a môžete hneď voľne dýchať.

Upchatému nosu pomôže aj horúca voda, do ktorej si ponoríte nohy. Potom namočte pár ponožiek do studenej vody, vyžmýkajte ich a dajte na nohy. Na ne si dajte ďalší pár suchých ponožiek. Vlhké ponožky zlepšia krvný obeh, čo pomôže i vášmu upchatému nosu. Je to určite lepšia varianta, ako si poškodiť sliznicu kvapkami do nosa.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9