Pozor na cigarety a alkohol: Fajčenie zhoršuje opicu

Kombinácia fajčenia a alkoholu zhoršuje opicu.
2012-12-12 10:00:28

Fajčenie výrazne zhoršuje stav človeka po prehýrenej noci, ktorému sa hovorí opica. Dokázal to americká štúdia, do ktorej sa zapojilo 113 amerických študentov.

Tí si viedli osem týždňov denník, do ktorého si zapisovali informácie o pití alkoholu, fajčení a symptómoch opice. Výskumníci potom na základe týchto údajov určili koncentráciu alkoholu v krvi podľa pohlavia či hmotnosti. Tí, ktorí vypili množstvo alkoholu a popri tom fajčili, sa na druhý deň cítili podstatne horšie.

Výsledky štúdie odborníci zverejnili v odbornom časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Väčšia opica u tých, ktorí fajčili

"Pri vypití rovnakého množstva alkoholu mali tí, čo veľa fajčili, podstatne intenzívnejšiu opicu než tí, čo nefajčili alebo fajčili málo," uviedla autorka štúdie Damaris Rohsenow z Centra výskumu alkoholu a závislostí Brownovej univerzity. "Je teda vysoká pravdepodobnosť, že fajčenie tabaku má na opicu priamy vplyv," dodala.

"Dúfame, že si niektorí ľudia po zverejnení tejto štúdie uvedomia možnosť zhoršenia opice fajčením a pitím alkoholu, a preto sa rozhodnú menej piť, fajčiť alebo oboje," uviedol hovorca dobročinnej organizácie zaoberajúcej sa závislosťami Action on Addiction.

"Keďže alkohol aj tabak ovplyvňujú receptory v mozgu, nie je prekvapujúce, že fajčenie má vplyv na opicu," povedala Amanda Sandford z organizácie bojujúcej proti fajčeniu Action on Smoking and Health.

Opici sa nedá vyhnúť

Podľa Andrewa McNeilla z Inštitútu výskumu alkoholu sa pri nadmernom užívaní alkoholu opici jednoducho nedá vyhnúť.

"Odporúčam však nepiť priveľa alkoholu, vyhýbať sa dehydratácii, medzi alkoholickými drinkami piť nealkoholické a vyhýbať sa tmavým alkoholickým nápojom, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku opice," poradil McNeill.

2012-12-12 10:00:28  |  Text: SITA   |  Foto: Freedigitalphotos.net  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia