Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diétny zázrak? Najobľúbenejšie jedlo chudnúcich by mohol byť len podvod!

Ryžové chlebíčky by mali byť zdravou alternatívou k chlebu. Ale je to skutočne tak?
Ryžové chlebíčky by mali byť zdravou alternatívou k chlebu. Ale je to skutočne tak? (Zdroj: thinkstock.com)

V domnienke, že pre svoje zdravie a ideálnu hmotnosť robíme to najlepšie, vynecháme z jedálnička chlieb, pečivo, cestoviny a nahradíme ich zdravšou alternatívou. Najčastejšie pufovanými chlebíčkami. Je to ale skutočne zdravé?

Čo je pufovanie?

Ako pufované chlebíčky vznikajú a čo to pufovanie vlastne je? Ide o technologický postup, pri ktorom sa zrno dostane do formy, nastáva proces lisovania pri vysokom tlaku a teplote nad 300 stupňov Celzia.

Pri poklese tlaku vo forme dochádza k premene vlhkosti na paru, mení sa charakter zrna a jej forma. Bunkové jadrá sa potrhajú a zníži sa hmotnosť zrna. Pufovanie dodáva zrnu príjemnú chuť, spraví zrno stráviteľnejším, na druhej strane to vedie k zvýšeniu glykemického indexu.

Glykemický index ako postrach zdravej výživy 

Čo si o konzumácii pufovaných chlebíčkov myslí odborník? 

"Pufované chlebíky môžu byť spestrením stravy, najmä na olovrant či desiatu, kedy vieme pomocou nich veľmi dobre korigovať konzumovať množstvo sacharidov. Samozrejme, pokiaľ by sa to s ich konzumáciou prehnalo, malo by to negatívny účinok. Preto je ich treba konzumovať v optimálnom množstve," dodal výživový poradca Ing.Libor Javro.  

Preto pri chudnutí s pufovanými chlebíčkami opatrne. Zvýšenie glykemického indexu znamená, že v krvi sa rýchlo zvýši hladina cukru, no následne aj rýchlo klesá, takže sme po chvíli opäť hladní. Sami o sebe teda chlebíčky nemajú schopnosť nasýtiť nás.

"Čím sa obilné zrno viac upravuje, tým sa je jeho glykemický index zvyšuje. Preto sú určité glykemickejšie ako celkové celozrnné obilné potraviny," povedal pre náš potrál nutričný špecialista. 

Ďalším faktorom, prečo o nich nerozmýšľať ako o zdravej náhrade pečiva je, že majú nízku hladinu vlákniny. A nie sú ani zdrojom bielkovín.

Naštastie, neexistuje skupina ľudí, ktorým by vyslovene mali chlebíčky prinášať zlú skúsenosť. Podľa Libora Javra si ho môžu dopriať aj diabetici, dbať treba na ich množstvo. 

Vyhýbajte sa tým s polevou

Ako maškrta by mohli byť fajn, určite ale nie sú adekvátnou náhradou za „zdravé“ maškrtenie. Polevy často obsahujú nekvalitné stužené tuky, pridávajú do nich zbytočne veľa cukrov, ktoré majú presne opačný efekt na vaše chudnutie. 

Oklamať by sme sa nemali nechať ani tým, ak je na obale uvedené, že obsahujú jogurtovú polevu. Nie vždy to tak musí byť. Navyše, môže obsahovať množstvo sladidiel.

Ako z nich spraviť zdravú alternatívu?

V prvom rade by sme ich nemali jesť s ďalšou dávkou sacharidov. Ak už idete chlebík konzumovať namiesto pečiva, siahnite po bielkovine, ktorá zníži jeho glykemický index. Chýbať by nemali zdravé tuky a vláknina. 

"Glykemicky vyššie potraviny, ak sú konzumované napríklad s bielkovinou či zeleninou, dokážu spomaliť odovzdávanie energie, ale opäť v tomto je najdôležitejšie dodržať konzumované množstvo, teda napríklad nekonzumovať päť chlebíkov, ale len dva," uzavrel výživový poradca. 

Čítajte tiež: Zmiešajte chren s octom a počkajte 5 dní: Môžete zabudnúť na ostatné lieky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9