Najčastejšia chyba pri vianočnom osvetlení: Čo robiť, aby vám nešlo o život!

Vianočné svetielka rozžiaria váš domov a naladia tú správnu vianočnú atmosféru.
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-01 06:00:00

K vianočnej atmosfére neoddeliteľne patria svetelné dekorácie, ktoré už od prvej adventnej nedele žiaria v oknách, na fasádach domov a neskôr na vianočných stromčekoch. Avšak dni príprav na vianočné sviatky sa môžu ľahko zmeniť na boj o holý život. Ako tomu zabrániť?


Svetelné reťaze a káble, siete a závesy, rôzne vianočné tvary i svietiace zvieratká. Vianoce bez svetelnej dekorácie akoby ani neboli. Zvyčajne od decembra zvykneme ozdobovať svoje príbytky vianočným osvetlením, aby sme sa naladili na blížiace sa sviatky. Viete však, aké blikajúce svetielka máte doma? Pri ich kúpe treba byť obozretní. Na trhu sa totiž nachádza množstvo výrobkov, ktoré nezodpovedajú bezpečnostným normám. Môžu spôsobiť akúkoľvek nehodu, zranenie, dokonca vám môžu začať horieť záclony či vianočný stromček.

Ak nad tým len mávnete rukou, že takéto prípady sa nestávajú a vám to už určite nehrozí, ste na omyle. Podľa U.S. Fire Administration príde o život každý rok viac ako 400 ľudí práve počas vianočných sviatkov v dôsledku požiaru, ktorý spôsobili sviečky a vianočné osvetlenia. Podľa prieskumu uskutočneného Európskou komisiou už pri jednom z troch testovaných vianočných osvetlení hrozí priame riziko požiaru alebo úrazu elektrickým prúdom. Oplatí sa preto dávať pozor pri kúpe vianočných dekorácií!

Ako si vybrať správne vianočné osvetlenie?

V prvom rade je dôležité nenechať sa zlákať výhodnými cenovými ponukami. Kupujte výrobok len od overeného predajcu a sledujte, odkiaľ pochádza a v ktorej časti sveta ho vyrobili. Väčšinou tie, ktoré pochádzajú z ázijských krajín, nevyhovujú bezpečnostným štandartom a vykazujú značné nedostatky. Príkladom je chybne spracovaná vidlica, ktorá nie je chránená pri zasúvaní do zástrčky alebo nedostatočná izolácia kábla, ktorá môže ohroziť zdravie. Tieto nedostatky majú na svedomí nebezpečné úrazy ako popáleniny, rany elektrickým prúdom, ale i vznietenie stromu či iného horľavého zdroja, ktorý sa nachádza v blízkosti osvetlenia. Radšej kupujte výrobok v klasickej predajni, kde ho popr. môžete vrátiť, nie niekde v tržnici alebo od predajcov na ulici. Všímajte si, či má výrobok certifikát.


Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!


Každá svetelná dekorácia by mala mať slovenský návod na inštaláciu a používanie a rovnako aj záručný list. Všímajte si štítok vianočného osvetlenia a na ňom informácie ako napätie, príkon, odolnosť voči vode a prachu. To všetko by ste tam mali nájsť.  Zvyčajne hneď zistíte, či je výrobok kvalitný. Je dobré, ešte pred kúpou výrobok rozbaliť a predviesť.

Nezabúdajte na to, aké osvetlenie si kupujete. Ak si chcete vyzdobiť interiér bytu, siahnite po interiérovom osvetlení. Chcete si rozžiariť dom? Zadovážte si exteriérové osvetlenie, no uistite sa, že má dostatočnú izoláciu a zabezpečenie proti poveternostným podmienkam. Sledujte či má bezpečnostné označenie IP. Ak ho na výrobku nevidíte, patrí do interiéru.

Ďalšie bezpečnostné rady

  • Nenechávajte vianočné osvetlenie dlho bez dozoru, obzvlášť vtedy, ak sa v blízkosti nich pohybujú malé deti.
  • Pred spaním radšej všetky vianočné svetielka vypnite. Spravte tak aj vtedy, ak idete preč z domu.
  • Nepripájajte osvetlenie na napájanie hneď, ak je ešte v obale.
  • Má vianočné osvetlenie poruchu? Vráťte ho predajcovi.
  • Ak dôjde k požiaru, v žiadnom prípade nehaste dekorácie vodou! Na to potrebujete hasiace prístroje snehové a práškové. Tie sú určené priamo na hasenie elektrických spotrebičov.

Sviečky na adventnom venci

Súčasťou vianočnej dekorácie je adventný veniec, na ktorom nám od 29. novembra 2015 už svieti prvá sviečka. Čo by to bolo adventné obdobie bez adventného venca? Môže ísť síce o krásny a tentokrát i voňavý doplnok vášho domova, no aj teraz sa "hráte s ohňom"! Tiež hrozí nebezpečenstvo požiaru, no aj zdravotné problémy, ktoré spôsobujú vonné sviečky. Aby nevyvolali astmatické záchvaty a problémy u alergických detí, vyberajte si tie neparfumované. Umiestnite ich radšej na vysoké a stabilné miesto mimo dosah detí. Pred odchodom  z domu ich nezabudnite sfúknuť!

Čítajte tiež: Rýchly spôsob, ako navždy odstrániť čierne bodky: Stačia len dve ingrediencie!

Fotogaléria

2015-12-01 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia