Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krutá stránka chudnutia: Takýto môže mať vplyv na psychiku

Pozor na depresie a pocity úzkosti, ktoré môže vyvolať chudnutie.
Pozor na depresie a pocity úzkosti, ktoré môže vyvolať chudnutie.

Chudnutie je v konečnom dôsledku prospešné pre celkovú fyzickú pohodu, ale počas zhadzovania kíl môže mať negatívny vplyv na duševné zdravie. Aj keď si človek po prvých výsledkoch chudnutia vychutnáva celkový pocit spokojnosti a sebavedomia, môže mať nežiaduce účinky na jeho psychiku.

Depresie

Podľa G. Terencea Wilsona, riaditeľa na The Rutgers Eating Disorders Clinic Graduate School of Applied and Professional Psychology, depresia je najčastejším psychologickým dôsledkom vyvolaným chudnutím.

U tých, ktorí stratia asi 25 percent svojej telesnej hmotnosti, môže chudnutie vyvolať intenzívne negatívne vplyvy na psychiku. Štúdie ukazujú, že príznaky depresie a znížená sebaúcta, sú obvykle spájané s ľuďmi, ktorí majú optimálnu váhu, no pokúšajú sa chudnúť.

Psychológovia sa zhodujú, že je tu priama súvislosť medzi zlým obrazom tela a depresiou. Na druhej strane Wilson uvádza, že väčšina obéznych pacientov, ktorí chudnú, sú so svojím telom viac spokojní a ich medziľudské vzťahy sú lepšie.

Úzkosť a stres

"Udržiavanie váhy môže zvýšiť hladiny stresu a úzkosti," upozorňuje Wilson.

Psychológ Paul Susic tvrdí, že udržanie váhy môže byť ťažké pre tých, ktorí majú tendenciu byť veľkými jedákmi. Chudnutie ovplyvňuje hladiny hormónov, čo môže vplývať na psychické dispozície človeka. Rýchla strata hmotnosti môže spôsobiť extrémnu hormonálnu nerovnáhu, ktorá môže viesť k zmenám nálady, problémom so sústredením, stresu a úzkosti.

Susic uvádza, že udržanie hmotnosti môže byť psychicky a citovo náročné, pretože si vyžaduje, aby človek zmenil nielen svoje správanie, ale aj svoj vzťah k jedlu, ktorý mal celý život. Obaja odborníci Wilson a Susic sa tak zhodujú, že udržiavaním váhy, kedy si stále odopierate niektoré potraviny, môže viesť k stálemu stavu úzkosti.

Poruchy príjmu potravy

Boj s kilami si niekedy vyžiada i svoju vážnu daň. Wilsonove štúdie ukazujú, že ženy sú náchylnejšie k rozvoju porúch príjmu potravy, keď držia rôzne diéty. Môže sa u nich objaviť mentálna anorexia, záchvatové prejedanie, alebo aj bulímia. Tieto ochorenia sa objavia zvyčajne vtedy, ak dodržujú nezdravú diétu, pričom si odriekajú množstvo potravín.

Ak chcete svoj životný štýl zmeniť k lepšiemu a zároveň schudnúť, nedržte drastické diéty. Postačí vám, ak sa nebudete príliš veľa v strave obmedzovať a budete stále najedení. Tak môžete zdravo a natrvalo schudnúť bez toho, aby vás postihla porucha príjmu potravy a máte menšiu pravdepodobnosť, že to zanechá negatívne následky na vašej psychike.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9