Je spálené jedlo naozaj nebezpečné? Odborníci vyšli s pravdou von!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-09 06:00:00

Dlhé roky kolujú medzi ľuďmi tvrdenia o spálenom jedle, ktoré obsahuje karcinogénne chemické látky. Predstavujú tak riziko pre zdravie, ktoré sa skloňuje dokonca s rakovinou. Je to skutočne tak? Alebo je to len klamstvo?

Po tom, čo sa pred pár týždňami objavila informácia o spálených toastoch z hriankovača, ktorých konzumácia môže byť pre nás škodlivá, sa rozvírila búrlivá diskusia. Tieto toasty či spálené zemiaky by mohli spôsobiť rakovinu, preto by sme sa im mali vyhýbať. Nie je to však prehnané tvrdenie? 

Čítajte tiež: Obľúbená polievka na pretrase: Kedy by ste sa mali vyhýbať kostnému vývaru!

V jednom televíznom programe na BBC sa k tejto téme vyjadrili experti, ktorí uviedli informácie na pravú mieru. Išlo o štvrtú sériu relácie BBC Food: Truth or Scare, v ktorej sa vyjadrili Gloria Hunnifordová a Chris Bavin o kontroverznej téme, týkajúcej sa konzumácii spáleného jedla. 

Karcinogénna látka v jedle

Akrylamid je látka, v súčasnosti definovaná Svetovou zdravotníckou organizáciou ako "pravdepodobne karcinogénna pre ľudí". Testovanie niektorých obľúbených jedál v laboratóriu ukázalo, že niektoré potraviny obsahujú vysoké hladiny akrylamidu, ktoré sa tvoria vtedy, keď sa škrobovité potraviny dlhodobo varia pri vysokej teplote. Hoci to môže znieť na prvý pohľad znepokojujúco, na základe štúdií na myšiach by ste museli zjesť 160 plátkov spálených toastov denne, aby sa to odrazilo na zdraví! Hoci nebol zistený žiadny dôkaz, že akrylamid je karcinogénny, je potrebné obmedziť príjem týchto spálených jedál ako preventívne opatrenie.

Najväčšie obavy vyvolalo oficiálne upozornenie Agentúry pre potravinové normy (FSA) v januári 2017, ktoré hovorilo o spálených toastoch a pečených zemiakoch, ako o jedlách spôsobujúcich rakovinu. U mnohých to mohlo vyvolať paniku! 

Odborníci z relácie BBC však upokojujú, že štúdie o chemickej látke boli uskutočnené len na myšiach. V relácii odborníci testovali v laboratóriu pečené zemiaky a taktiež spálené mäso a toasty. Zistili, že hladiny akrylamidu sa dramaticky zvyšujú, čím viac sa jedlo varilo - najmä v škrobových potravinách, ako je chlieb a zemiaky. 

Aké úrovne akrylamidu bolo nameraných? 

Jonathan Griffin, vedúci vedecký pracovník spoločnosti Kent Scientific Services odhalil, že v mierne opečenom chlebe bolo 72 mikrogramov akrylamidu na 1 kg potravy. Odborník ďalej uviedol, že ľahko opečený a dokonca ani stredne opečený chlieb neobsahovali veľa tejto chemickej látky. Hladiny akrylamidu sa zvýšili o 25 percent na 93 mg, čo nie je nič strašné. Spálené toasty mali zase 112 mg. Klobásky, ktoré sú často súčasťou grilovačiek v letnom období, obsahovali 132 mg. 

Všeobecne dokonca platí, že mäso je v poriadku. Ale niektoré lacnejšie spracované kúsky mäsa obsahujú škroby na báze obilnín, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie hladín akrylamidu. Zemiaky, ktoré sú stredne opečené neobsahujú znepokojujúce úrovne chemickej látky, no zvyšujú sa veľmi rýchlo tým, ako dlho sa budú variť. Pečené zemiaky, ktoré sú spálené, obsahovali však až 2500 mg akrylamidu!

Horšie je niečo iné

David Spiegelhalter z Cambridge University uviedol, že dospelí, ktorí konzumujú väčšie množstvo akrylamidu, nie sú vystavení veľkému riziku. 

"Neverím, že akrylamid spôsobuje značné škody. Väčšie množstvo látky môže človek prijať aj vtedy, keď zje jeden kúsok spáleného toastu. Ale aby sa to dostalo do takej úrovne, že by látka bola skutočne nebezpečná , museli by ste zjesť 160 takýchto toastov. Nebezpečnejšie sú iné aspekty správania a životného štýlu, ako je pitie alkoholu, fajčenie a nedostatok fyzickej aktivity. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie jedlo spálené jedlo

2019-03-09 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia