Toto sú najzdravšie krajiny na svete: Ako dopadlo Slovensko?

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-25 20:00:00

Španielsko obsadilo prvú priečku na zozname krajín s najzdravším obyvateľstvom, ktorý zverejnila spoločnosť Bloomberg. Pozrite sa, aké miesto v rebríčku zaujalo Slovensko!

Aktuálny zoznam s názvom Bloomberg Healthiest Country Index vyhodnocuje 169 ekonomík sveta podľa faktorov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu obyvateľov tej-ktorej krajiny.

Aké krajiny sa umiestnili v rebríčku? 

Na druhom mieste aktuálneho rebríčka sa umiestnilo Taliansko, za ktorým v rámci prvej desiatky nasledujú Island, Japonsko, Švajčiarsko, Švédsko, Austrália, Singapur, Nórsko a Izrael. Slovensko sa umiestnilo na 45. mieste! Oproti minulému roku si prilepšilo o jednu priečku. Víťazné Španielsko bolo v predchádzajúcom zhodnotení z roku 2017 šieste, pripomína denník The Straits Times.

Čítajte tiež: Stačí 20 cigariet denne a odskáču si to vaše oči: Neskutočné, ako zlozvyk mení zrak!

Index klasifikuje krajiny na základe premenných vrátane priemernej dĺžky života, pričom udeľuje trestné body za riziká ako spotreba tabaku či miera obezity. Rebríček tiež zohľadňuje environmentálne činitele vrátane prístupu k pitnej vode a hygiene.

Na prvom mieste až do roku 2040

Španielsko má najvyššiu priemernú dĺžku života spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie, pričom v celosvetovom meradle sú pred ním iba Japonsko a Švajčiarsko, vyplýva z údajov OSN.

Podľa prognóz však bude Španielsko do roku 2040 v tejto bilancii na prvom mieste a priemerný vek jeho obyvateľov bude 86 rokov. Nasledovať za ním budú Japonsko, Singapur a Švajčiarsko, tvrdia vedci z Inštitútu pre metriku a vyhodnocovanie zdravia (IHME) na Washingtonskej univerzite.

Subsaharské ekonomiky tvoria 27 z 30 najnezdravších národov na predmetnom indexe. Túto tridsiatku dopĺňajú Haiti, Afganistan a Jemen, uzatvára svoju správu Bloomberg.


Tagy:
krajina zdravie obyvateľstvo

2019-02-25 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia