Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Banány nám v lete zachránia život: Toto s nami spravia počas horúčav!

Nezabúdajte na konzumáciu banánov aj počas horúčav.
Nezabúdajte na konzumáciu banánov aj počas horúčav. (Zdroj: thinkstock.com)

Kedysi sa na ne stáli rady a jedli sme ich len na Vianoce. Dnes sú bežne dostupné a mnohými podceňované. Pritom majú doslova zázračné účinky, ktoré oceníme hlavne v lete, keď ortuť teplomera stúpa smerom nahor!

Zabráni kolapsu z tepla

Počas horúčav človek vypotí litre vody. To však nie je všetko. Prichádza aj o dôležité minerálne látky, ióny, aminokyseliny, mastné kyseliny a antibakteriálne látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Ak ich telo nedostane späť, hrozia zdravotné problémy! Preto práve v lete pribúda množstvo kolapsov z tepla. Ľudia sú dehydrovaní a prišli o minerálne látky. Častokrát sa to končí návštevou nemocnice.

Fľaša vody v kabelke nemusí stačiť! Aj keď si ňou doplníte stratenú vodu, nezískate z nej elekrolyty a iné dôležité látky. V tomto prípade vám pomôžu určité potraviny. Jednou z nich sú banány, na ktoré by sme obzvlášť nemali zabúdať v letných mesiacoch. Mnohí vedia o prospešnosti banánov, no málokto tuší, že ich konzumácia je nevyhnutná hlavne v teplom období!

Banán je známy ako ochladzujúca potravina, ktorá dokáže znížiť pocit tepla. Nájdeme v ňom množstvo výživných látok ako draslík, horčík, vitamín B, atď. Hlavne magnézium je pre organizmus nevyhnutné a práve pri horúčavách dochádza k jeho najväčším stratám. Ak ho máte nedostatok, môžu nastúpiť nepríjemné bolestivé svalové kŕče alebo podráždenosť. Prírodným zdrojom horčíka je okrem iného banán, ktorý vás môže doslova zachrániť! Telo totiž doplní o draslík, ktorého nedostatok môže mať fatálne následky v podobe náhlej srdečnej zástavy. Poskytuje vysoké množstvo draslíka.


Koniec nafúknutého balóna v bruchu: Pod odhalení príčiny vám ihneď spľasne!


Zatočí so štípancami

Leto je síce najpríjemnejším obdobím v roku, užívame si dovolenky, šantenie vo vode a slnečné lúče, no privoláva aj nepríjemných spoločníkov, ktorí nám dokážu znepríjemniť deň.

Komárov je v tomto období vo večerných hodinách viac než dosť, preto je pravdepodobnejšie, že si zo stanovačky pri vode odnesieme pekné zážitky aj so štípancami. Opäť sa oplatí mať pri sebe banán, resp. banánovú šupku. Tá poslúži ako vynikajúca prvá pomoc. Priložte ju na miesto, kde vás poštípal komár. Dokáže totiž zmierniť opuch a svrbenie po bodnutí hmyzom. Ak ste na cestách a nič iné nemáte pri sebe, banán je skvelým riešením - pochutnáte si na ňom a zároveň ho využijete ako liek.

Odvráti dôsledky spálenia od slnka

V letnom období treba rátať tiež s nebezpečnými slnečnými lúčmi. Ak sa dlhšie vystavujete slnečnému žiareniu bez krému na opaľovanie a dostatočnej ochrany, každý vie, čo hrozí. Pokožka sa vysušuje, je napätá, horúca, páli a je citlivá na akýkoľvek dotyk. Jednoducho povedané, je spálená od slnka. Môžu sa vytvoriť bolestivé pľuzgiere, ktoré neskôr prasknú a vrchná vrstva pokožky sa zošúpe. Nič príjemné. Prvým krokom pri spálení pokožky je jej schladenie. Výborným riešením je rozmixovaný alebo rozpučený banán, ktorý sa nanáša priamo na pokožku. Vďaka nemu sa poškodenie kože nebude šíriť do hlbších štruktúr kože naakumulovaným teplom. Navyše, banán sa postará o upokojenie pokožky. Nechajte ho pôsobiť 15 minút a potom zmyte studenou vodou.

Slnečné žiarenie spôsobuje aj vznik voľných radikálov, ktoré ničia štruktúry buniek, predovšetkým DNA. Aby sme tomu predišli, koža potrebuje antioxidanty, ktoré ničia voľné radikály. Aj v tomto pomôže prikladanie banánu!

Čítajte tiež: 6 nebezpečných vecí, ktoré kupujete z obchodu so zdravou výživou

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9