Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri skladovaní vianočných koláčikov pozor: Ako udržať koláče čerstvé a vo forme?

Ako uskladniť koláčiky, ktoré po vianočných sviatkoch ostali?
Ako uskladniť koláčiky, ktoré po vianočných sviatkoch ostali? (Zdroj: thinkstock.com)

Ak ste počas uplynulých dní nezjedli všetky zásoby koláčikov či zákuskov, mali by ste vedieť jedno – dobré skladovanie je základ úspechu. Pokaziť si žalúdok po sviatkoch by nebolo nič moc. Tak či tak sme sa už prejedli, tak prečo pokúšať šťastie.

Chlieb ako záchranca

Ak chcete, aby boli vaše suché pečivo mäkké, umiestnite ku koláčikom štvťku chleba. Tým, že tam chlieb bude „pobývať“ s nimi, koláčiky absorbujú vlhkosť z chleba a ostanú dlhšie čerstvejšie.

Uprednostnite biely chlieb, inými druhmi by mohli koláčiky napáchnuť. Ak chlieb stvrdne, stačí ho len vymeniť.

  • Dajte zbohom tvrdým koláčikom! 

Ak sa už stalo, že koláčiky stvrdli, pri niektorých druhoch stačí zohriať trúbu a na pár minúť ich nechať zohriať. Nikto nebude vedieť, že ešte pred pár chvíľami tvrdé ako kameň.

Baľte koláče podľa konzistencie

Každé suché pečivo alebo maslový zákusok je totiž iný. Iné „nároky“ majú linecké kolieska, iné rôzne druhy rezov. Ak majú koláčiky rovnakú štruktúru, pokojne môžu ísť do jednej krabice.

Predtým, ako začnete skladať koláčiky do krabíc:

  • Uistite sa, že sú úplne vychladené. Ak by boli ešte stále horúce, v miske by mohli zvlhnúť
  • Ak chcete koláčiky uchovať po dlhšiu dobu, môžete ich zmraziť. Umiestnite ich do igelitového vrecka, poriadne utesnite a vložte do mrazničky. Potom ich stačí iba vybrať na 5 minúť vložiť do horúcej rúry a sú ako čerstvo upečené
  • Ozdobené koláčiky nechajte poriadne preschnúť, aby sa poleva nezmazala

Pečivo a koláčom robí najlepšie chlad 

Koláčiky, či už tie suché alebo krémové patria do chladu. Ak máte v chladničke plno, ideálne je ich „šupnúť“ na balkón. Uskladnite ich v hlinených nádobách, alebo v papierových krabiciach či v alobale. Ak máte krabicu, aj tú vyložte alobalom a poukladajte na ne jednotlivé druhy koláčov.

V jednej krabici ale uchovávajte iba jeden druh. Ak vám to vyjde na viac vrstiev, medzi jednotlivé „poschodia“ dajte alobal.

Ak chcete mať počas dňa ozdobený stôl, večer nezabudnite dať tanier s koláčikmi naspäť do chladu. Inak by ste ho mohli akurát tak vyhodiť! 

  • Ako sladovať krémy? 

Maslové krémy do koláčov nevydržia toľko ako suché čajové pečivo. Aké zásady treba dodržiavať? 

Krémy by sme si nemali chystať dopredu. Nikdy totiž neviete, koľko z nich skutočne spotrebujete.

Ak už máte nachystaný korupus na koláč, kde treba maslový či margarínový krém, spotrebujte ho ihneď, maximálne do dňa. Teplota uskladnenia by nemala byť vyššia ako 5 stupňov Celzia.

Ihneď po vyhotovení treba spotrebovať aj šlahačkové krémy, alebo plnky s kyslou smotanou. 

Ako napiecť tak, aby ste sa neobávali pokazeného zdravia? 

Napriek tomu, že Vianoce sú sviatky hojnosti a zdravia, ani s vianočným pečivom by ste to nemali preháňať. Ako ale napiecť primerane a bez toho, aby sme sa obávali prejedania? 

  • S pečením by sme nemali začínať príliš skoro. Ak totiž začneme začiatkom mesiaca, máme tendenciu napiecť viac, aby ostalo aj do sviatkov. 
  • S množstvom ide ruka v ruke aj rôznorodosť. Ak napečieme viac druhov, bude to nie len väčšie množstvo, ale aj viac príležitostí na prejedanie sa rôznymi druhmi pečiva a koláčov. Ak už chceme mať toho viac, skúsme niektoré suroviny nahradiť zdravšími alternatívami. 
  • Koláčiky sú na maškrtenie, nato sú ale aj salónky a kolekcie. Ak plánujete piecť vo veľkom, na stromček zaveste radšej sušené ovocie alebo nejedlé ozdoby. 

"Pozor na maškrtenie. Kto si podchvíľou "zobne" z vianočného pečiva, môže mať pocit, že nič nezjedol, v skutočnosti však dodá organizmu poriadnu dávku kalórií," povedala MUDr. Katarína Babinská zo Združenie pre zdravie a výživu.  

Čítajte tiež: Panika na vianočných trhoch? Ľudia sa zvíjajú od bolesti, lekári vraj majú plné ruky práce! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9