Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zlozvyk po jedle, na ktorý nedajú mnohí dopustiť: Šlofík po dobrom jedle sa vám môže vypomstiť!

Zdriemnutie si bezprostredne po jedle môže byť nebezpečné!
Zdriemnutie si bezprostredne po jedle môže byť nebezpečné! (Zdroj: thinkstock.com)

Práve ste po dobrom obede a vám sa zatvárajú oči.. Cítite sa malátne a najradšej by ste si zdriemli. Spánok po jedle je pre mnohým priam rituálom, obzvlášť cez víkend. Nech vás posteľ po obede akokoľvek priťahuje, nepodľahnite tomu!

Vypnuté mozgové bunky

Mnohí nedajú dopustiť na poobedňajší šlofík! Po tom, čo ste stáli dlhé hodiny pri sporáku a následne si vychutnali jedlo, vás začne "lámať" a máte chuť si to namieriť na najbližšiu pohovku. Prečo sme po dobrom obede vlastne ospalí? Počas konzumácie do seba dostaneme množstvo glukózy. Po tom, čo sa vstrebe do krvi, začne doslova vypínať mozgové bunky. Preto zatúžite po chvíľkovom odpočinku.

Prečo sa spánku radšej vyhnúť?

Kardiológ Theofil Kolettis skúmal osoby, ktoré si hneď po skonzumovaní obeda naordinovali odpočinok a ďalších ľudí, ktorí nespali. Prišiel na šokujúce zistenie! Tých, ktorí si pravidelne po obede zdriemli, postihol infarkt myokardu dvakrát častejšie než tých, ktorí vydržali bez spánku.


Toto vás prekvapí: Jedinečné spôsoby, ako zahnať jarnú únavu!


Je niekoľkominútové zdriemnutie po jedle naozaj nebezpečné? Pospať si po jedle naozaj nie je práve najlepší nápad! Ležiaca poloha totiž nie je pre telo prirodzená a nie je vhodná na trávenie. Prijaté jedlo tak nebude dôkladne strávené, keďže žalúdočné šťavy nemôžu vykonávať svoju funkciu správne. Ak budete tento zlozvyk praktizovať pravidelne a dlhodobo, môže to viesť až k žalúdočným problémom - k zápalom a infekciám v črevách. Jednoducho povedané, ak spíme, v rovnakom "móde" by mal byť aj zvyšok nášho tela, vrátane tráviaceho ústrojenstva.

Kedy je ideálne si zdriemnuť?

Radšej sa bezprostredne po jedle venujte iným činnostiam ako spánku. Ak nechcete narušiť svoj rituál, počkajte aspoň 30 minút po tom, čo dojete posledné sústo. Po umytí riadu či jeho naskladaní do umývačky rozhýbete vnútorný kolobeh, takže po ľahnutí vám nehrozí žiadne riziko. Ba práve naopak! Je dokázané, že zdriemnutie na pár minút vám len pomôže a vy sa po zobudení budete cítiť ako znovuzrodení. Poobedňajší spánok by však nemal prekročiť viac než pol hodinu! V opačnom prípade sa telo dostane do hlbšej fázy spánku a po precitnutí sa budete cítiť ešte viac unavení a malátni.

Čítajte tiež: Zdravšia náhrada cukru ako jeden obyčajný podvod? Toto sa v skutočnosti skrýva za stéviou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9