Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čistenie ZUBOV môže narobiť viac ŠKODY ako úžitku: Bežné CHYBY, ktoré vás pripravia o pekný úsmev

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Po zožltnutých a kaziacich sa zuboch netúži nikto. Hoci vy im venujete náležitú pozornosť v dobrej viere, že tak budú zdravé, opak však môže byť pravdou. Ich špičkový stav v tomto prípade nečakajte.

Zubár na dailymail.co.uk upozorňuje na 4 chyby, ktorých sa mnohí dopúšťajú pri čistení chrupu:

Ústna voda

U mnohých je vypláchnutie úst ústnou vodou po umytí zubov bežnou rutinou. Dr Praveen Sharma, stomatológ v Birminghame a vedecký poradca Britskej zubnej asociácie, hovorí, že používanie ústnej vody hneď po čistení zubov zníži prínos fluoridu vo vašej zubnej paste. Fluorid remineralizuje zubnú sklovinu, zvráti skorý zubný kaz a zastavuje rast baktérií spôsobujúcich kaz. 

Používanie ústnej vody ihneď po umytí zubov môže odstrániť vrstvu fluoridu, ktorý pôsobí proti baktériám a udržuje zdravé ďasná. Ak sa nechcete vzdať ústnej vody, vypláchnite si ňou ústa v inom čase ako čistenie zubov. 

Čistenie zubov menej ako hodinu po jedle

Ak si chcete zachovať biely úsmev a udržať dokonalú dentálnu hygienu, odborníci odporúčajú počkať s čistením zubov aspoň 60 minút. V opačnom prípade si môžete poškodiť vrstvu skloviny na zube. Zuby potrebujú čas na prirodzenú remineralizáciu, hlavne po užití niečoho kyslého. Patrí sem smoothie, ovocné šťavy a diétne nealkoholické nápoje. V mnohých z nich je kyslá zložka, ktorá napáda povrch vašich zubov a zvyšuje riziko erózie a zubného kazu. Jednoducho povedané, povrch zubov by sa mal zresetovať. 

Nepoužívanie medzizubných kefiek

Zvyšky jedál a zubný povlak, ktoré ostanú v medzerách medzi zubami sú pre ústnu dutinu veľkým ohrozením. Ak sa ich nezbavíte, môže nastať krvácanie, opuch a bolesť a zuby môžu hniť. Medzizubné kefky majú malé štetinové hlavice, ktoré možno použiť na vyčistenie akéhokoľvek skrytého jedla alebo povlaku. 

Čistenie ZUBOV môže narobiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Snažte sa aspoň raz denne vyčistiť si priestory medzi zubami medzizubnou kefkou. Odporúča sa to urobiť pred čistením klasickou kefkou. Ak sú priestory medzi zubami príliš tesné na vloženie kefky, použite niť. Pri čistení nasmerujte štetiny kefky dole smerom k ďasnám pri spodných zuboch a nahor smerom k ďasnám pri horných zuboch pod uhlom 45 stupňov. To umožňuje štetinám zájsť mierne pod líniu ďasien," radí Dr Sharma. 

Odporúča taktiež čistenie malými krúživými pohybmi, aby sa zabránilo „drhnutiu“, ktoré môže poškodiť zuby a ďasná.

Vynechanie ústnej hygieny pred spaním

Hoci čistenie zubov pred spaním sa môže zdať samozrejmosťou, výskum naznačuje, že napr. viac Britov si čistí zuby ráno ako večer. Ignorovanie ústnej hygieny pred tým, než si ľahnete do postele, nahráva baktériám, ktoré sa usádzajú na zuboch. Živia sa cukrom z potravy a ústnymi kyselinami. Sliny pomáhajú vyplavovať cukor z úst do žalúdka a bojovať proti baktériám.

Dr Sharma povedal: „Čistite si zuby dvakrát denne fluoridovou zubnou pastou po dobu najmenej dvoch minút. Dbajte hlavne na to, aby to bola posledná vec pred spaním, kedy je produkcia slín najnižšia. Sliny pomáhajú zmyť baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.“

Viac o téme: ZdravieZubyPrevenciaChybyústna dutina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9