Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mnohí sa na ne spoliehajú, no nepomôžu: PRAVDA o POMOCI, vďaka ktorej STOPNETE s FAJČENÍM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Skúšali ste prejsť na elektronické cigarety s myšlienkou, že vám to pomôže odvyknúť si od fajčenia? Najnovšia štúdia ukázala, že je to chyba, aj keď s tým mnohí nesúhlasia.

''Vapovanie nepomáha tínedžerom vzdať sa cigariet," tvrdí kontroverzná štúdia. 

Americkí lekári skúmali údaje o fajčení od viac ako 800 000 tínedžerov starších ako 23 rokov. Vedci z University of Michigan ich analyzovali až dve desaťročia, pričom v priebehu času sledovali mieru úspešnosti odvykania. Štúdia bola zverejnená v časopise JAMA.

Čítajte tiež: KVÍZ o ľudskom tele, ktorý sa učia ŽIACI na základnej škole: ZVLÁDNETE ho?

E-cigarety alebo klasika?

Podľa štatistík počet tínedžerov, ktorí sa nedokázali zbaviť tohto zlozvyku, v roku 2020 vzrástol. Oproti tomu bol od konca 90-tych rokov minulého storočia zaznamenaný klesajúci trend. Samostatná analýza, ktorá sa zaoberala pokusmi stopnúť s vapovaním odhalila, že miera zlyhaní bola dvakrát vyššia, ako v prípade tradičných cigariet, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Iní odborníci však tvrdia, že ďalšie dôkazy ukazujú užitočnosť týchto pomôcok. Podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) by sa mohli čoskoro schváliť e-cigarety ako nástroj na odvykanie od fajčenia, ktorý by lekárom umožnil predpisovať tieto zariadenia pacientom bojujúcim s týmto nezvykom. 

Akademici porovnávali údaje z prieskumu o fajčení od 800 000 amerických školákov zozbieraných v rokoch 1997 až 2020. Zaznamenali, či dospievajúci niekedy fajčili, či sa niekedy pokúsili prestať a či v tom boli úspešní.

Mnohí sa na ne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V poslednom desaťročí sa úspešnosť odvykania od fajčenia  zlepšila, no v roku 2020 došlo k zmene. Miera zlyhania v roku 2020 vyskočila na 2,2 percenta oproti 1,3 percentu rok pred tým. Pri analýze elektronických cigariet výskumníci tvrdili, že 4,1 percenta pokusov bolo neúspešných.

Vedúci autor Dr Richard Miech povedal, že tieto zistenia sú veľmi podstatné, vzhľadom na rast popularity vapovania. Ako dodal odborník, elektronické cigarety jasne patria k neúspešným pokusom pri snažení sa o odvyknutie si od fajčenia. 

Ide len o porovnanie jabĺk s hruškami

Podľa kontroverzných plánov, ktoré stanovil minister zdravotníctva Sajid Javid, sa má Anglicko stať prvou krajinou na svete, ktorá bude predpisovať vapovanie v snahe, že si ľudia odvyknú od pravidelného fajčenia. Stále sa však nevie, či to je skutočne užitočná pomôcka pri odvykaní.

Odborníci však zdvíhajú varovný prst a tvrdia, že štúdia má množstvo nedostatkov, ktoré spochybňujú jej závery. 

Profesor Lion Shahab, odborník na psychológiu zdravia z University College London dodal: "Bohužiaľ, táto štúdia je chybná a hovorí nám veľmi málo. Porovnanie predošlých pokusov o odvykaní si od cigariet v minulých rokoch s pokusmi prestať s vapovaním len v roku 2020, bolo ako porovnávanie „jabĺk s hruškami“.

Profesor Shahab navyše povedal, že autori nezohľadnili prerušenie zber údajov z roku 2020, ktoré bolo spôsobené Covidom. Aby toho nebolo málo, e-cigarety nepomáhajú obmedziť fajčenie - toto tvrdenie nebolo podporené inými štúdiami. 

Mnohí sa na ne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Všetko zlé je na niečo dobré?

Profesor John Britton, epidemiológ z University of Nottingham, povedal, že nárast počtu ľudí, ktorí nedokážu prestať s neresťou, môže byť v skutočnosti pozitívom: „Môže to  jednoducho odrážať zvýšenie počtu tých, ktorí sa aspoň snažia prestať, čo je dobrá vec."

Aj keď e-cigarety obsahujú menej chemikálií ako tradičné cigarety, nie sú bez rizika a obsahujú nikotín, ako aj niekoľko dráždivých látok, ktoré môžu poškodiť pľúca.

Viac o téme: ZdravieCigaretyFajčenieE-cigarety
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9