Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VYTRÉNUJTE svoj MOZOG k lepšiemu spánku: Podľa psychológa vás čakajú noci ako bábätko!

(Zdroj: gettyimages.com)

Noc bez dobrého spánku nie je prospešná a dá sa prežiť. Iné je to v prípade, ak sa stále opakuje a pokusy o oddych neustále zlýhavajú. Čo potom robiť? Odpoveďou je tréning mozgu!

Odborník drží v rukách veľký triumf! V podobe rady, ako sa konečne vyspať ako bábätko. Stačí mozog vycvičiť tak, aby ste "vypli" a lepšie sa vyspali, píše sa na thesun.co.uk. Problémom je však fakt, že ľudia sa už dávno neradia východom a západom slnka. Navyše, aktuálna doba tomu nepomáha, keďže sme vtiahnutí do online sveta. Pred televízorom trávime viac času a telefóny sú stále v pohotovostnom režime aj tesne pred spaním. To vedie k namáhavému mozgu a nepokojnému spánku.

Čítajte tiež: Bolí vás KRK a RAMENÁ? Žiadne zlé držanie tela, môže byť za tým VÁŽNEJŠÍ stav!

Klinický psychológ a odborník na spánok Michael Grandner verí, že raz sa nám podarí vrátiť sa k starým zvykom.

„Spánok sa jednoducho plánuje a prispôsobuje k situácii. Vytvorte si podmienky, ktoré budete dodržiavať a váš mozog si zvykne na daný systém zaspávania,“ tvrdí odborník. 

Experti uvádzajú tri jednoduché triky na lepší spánok:

1. Vytvorte si plán a dodržujte ho

Dôvodom únavy je hormón melatonín, ktorý sa reguluje v tele kvôli spánku. Keď nastáva noc, jeho hladina stúpa a naopak, pri východe slnka klesá.

„Človek chce mať správny spánkový rytmus. Ten si vytvorí vtedy, ak si stanoví rovnaký čas spánku a prebúdzania,“ uvádza Grandner.

Rovnako hovorí, že okamžité vstávanie po otvorení očí dodáva telu energiu.

2. Keď ste v posteli, tak spite

V prvom rade, ak nie ste schopní zaspať, vstaňte z postele. Najmä v prípadoch, keď sa prebudíte uprostred noci! Vtedy neležte. Dôvodom je, že ak ležíte a snažíte sa zaspať, vytvárate si tak z miesta postele stresujúce miesto.

3. Zmeňte svoj prístup

Spánok vnímame ako obyčajnú vec či rutinu, ktorú treba každý deň podstúpiť. A tak ho odkladáme a nahrádzame dlhým pozeraním televízie do neskorej noci. Psychológ Grandner tvrdí, že by sme namiesto toho mali spánok vnímať ako prvý krok do nového a produktívneho nasledujúceho dňa. Dospelý človek potrebuje minimálne osem hodín spánku, aby sa cítil oddýchnutý.

Viac o téme: ZdravieMozogSpánokPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9