Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Postupne ZABÍJA mozgové bunky: Tieto POTRAVINY uľahčujú priebeh NEVYLIEČITEĽNÉHO ochorenia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Život s ním je ťažký, napáda mozog a nervový systém, až napakon ho úplne "vypne". Podľa vedcov by mohli pomôcť určité potraviny, vďaka ktorým budú pacienti zvládať chorobu oveľa lepšie.

Konzumácia jednej porcie jahôd každý druhý deň môže predĺžiť životy pacientov, ktorí trpia Parkinsonovou chorobou. Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Neurology, môže mať aj konzumácia čaju, jabĺk a pomarančového džúsu rovnaké výhody. Všetky tieto potraviny sú totiž plné antioxidantov, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú chrániť mozgové bunky pred poškodením. Tie za normálnych okolností pri chorobe odumierajú.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý rozlúskne, či sa vyznáte v UMELÝCH látkach: Poznáte KONZERVANTY v potravinách?

Jedným z antioxidantov sú flavonoidy, ktoré môžu pomôcť upokojiť zápal a liečiť celý rad stavov, ako je cukrovka a vysoký krvný tlak. Možno ich nájsť v rôznych potravinách.

Stačia tri porcie týždenne

Vedci z Pennsylvánskej univerzity až tri desaťročia sledovali stravovanie 1 250 pacientov s Parkinsonovou chorobou. Tí, ktorí konzumovali aspoň 673 mg flavonoidov denne, mali na konci štúdie o 70 percent vyššiu pravdepodobnosť, že prežijú. Toto množstvo sa rovná zjedeniu asi jedného celého balíčka jahôd alebo šiestich jabĺk denne. Vedci uviedli, že výsledky boli „vzrušujúce“, pretože naznačujú, že len tri porcie týždenne môžu byť prínosom pre pacientov s Parkinsonovou chorobou.

Aby toho nebolo málo, dokonca aj prechod na červené víno môže pomôcť, keďže obsahuje vysoké množstvo flavonoidov.

Postupne ZABÍJA mozgové bunky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Každodenný boj

Parkinsonova choroba sa v priebehu času postupne zhoršuje, pretože odumiera viac mozgových buniek, pričom pacienti doslova bojujú s plnením každodenných úloh. Majú problémy s trasením rúk a stuhnutím svalov. Liečba sa v súčasnosti zameriava na zvládnutie symptómov, pričom neexistuje žiadny liek na tento stav. Očakáva sa, že pacienti sa vďaka pokrokom v liečbe dožijú takmer normálneho veku.

Jednoduchý a nízkorizikový spôsob

Profesor Xiang Gao, epidemiológ, ktorý viedol štúdiu, pripustil, že je potrebný ďalší výskum na vysvetlenie toho, prečo flavonoidy pomohli zmierniť tento stav. Jeho štúdia bola pozorovacia, čo znamená, že sa nezaoberala tým, prečo môžu mať jahody a iné ovocie ochranný účinok na pacientov s Parkinsonovou chorobou.

Profesor Gao povedal: „Ak je niekto s Parkinsonovou chorobou schopný pridať niekoľko porcií bobúľ, jabĺk, pomarančov a čaju do svojej týždennej stravy, naše výsledky naznačujú, že to môže byť jednoduchý a nízkorizikový spôsob, ako možno zlepšiť tento stav. Hoci nepodporujeme ľudí, ktorí nepijú alkohol, k tomu, aby začali, tí, ktorí si občas radi doprajú, by mohli zvážiť prechod na červené víno."

Postupne ZABÍJA mozgové bunky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menšia pravdepodobnosť úmrtia

Pacienti s Parkinsonovou chorobou, zaradení do štúdie, mali priemerný vek 72 rokov a boli rovnomerne rozdelení medzi mužov a ženy. Údaje boli čerpané z veľkých štúdií, ktoré sa začali v roku 1986 a trvali až do júna 2018. Účastníci každé dva až štyri roky vyplnili dotazníky o svojej strave, čo vedcom umožnilo odhadnúť, koľko flavonoidov denne skonzumovali. Následne boli potom rozdelení do štyroch skupín na základe príjmu – najnižší spotrebitelia prijímali 134 mg denne v porovnaní so 673 mg.

Počas 32 rokov štúdie zomrelo celkovo 944 ľudí, čiže 75 percent. Okrem toho, že si vedci všimli rozdiel v miere prežitia medzi týmito dvoma skupinami na základe denného príjmu, sledovali aj to, či konzumácia troch porcií bobúľ týždenne má ochranný účinok. Pacienti mali na konci štúdie menšiu pravdepodobnosť úmrtia v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali iba jednu porciu za mesiac.

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Neurology, nezohľadnila ďalšie životné faktory, ako je hmotnosť, fajčenie a sociálno-ekonomický status.

Množstvo štúdií už predtým naznačilo, že flavonoidy môžu pomôcť chrániť pred Parkinsonovou chorobou a inými chorobami. Ďalšia štúdia profesora Gao z roku 2012 tiež zistila, že konzumácia jahôd znižuje riziko úmrtia mužov s Parkinsonovou chorobou o 40 percent.

https://www.dailymail.co.uk/health/article-10440187/Parkinsons-patients-live-longer-eat-strawberries-3-times-week.html

Viac o téme: Ovocie ZdraviePrevenciaParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9