Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za CUKROVKOU nie je zvýšený príjem cukru, ako si mnohí myslia: Toaleta PREDPOVIE chorobu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky cukrovky 2. typu sú v počiatočnom štádiu jemné a často sa zamieňajú s inými zdravotnými problémami. Vo väčšine prípadov sa cukrovka zistí až vtedy, keď sa stav stane vážnym a zvyšuje sa riziko komplikácií.

Diabetes 2. typu, ak sa zistí v počiatočnom štádiu, je ľahko zvládnuteľný a v niektorých prípadoch dokonca vyliečiteľný. Existuje niekoľko príznakov, ktoré vám môžu pomôcť odhaliť cukrovku relatívne skoro a niektoré súvisia s vašimi návštevami toalety, píše timesofindia.com.

Čítajte tiež: 5 NÁVYKOV, ktoré vám pridajú DESAŤROČIA bez chorôb: DLHŠÍ život bez CUKROVKY či rakoviny

​Čo sa deje v organizme pri diabete 2. typu?

Cukrovka je stav, pri ktorom telo buď neprodukuje alebo nie je schopné využiť inzulín na premenu glukózy na energiu. Vedie to k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi. Neustále vysoké hladiny cukru v krvi začínajú ovplyvňovať ďalšie fungovanie tela a orgánov. Diabetes 2. typu postihuje každú bunku v tele, čo vedie k širokému spektru symptómov. Žiadni dvaja ľudia nepociťujú rovnaké príznaky. Stav postupuje pomaly a je dostatok času na jeho oddialenie alebo zvrátenie, ak príznaky rozpoznáte v počiatočnom štádiu.

Časté močenie

Ak sa v poslednom čase zvýšil počet vašich návštev toalety alebo sa v noci často budíte preto, lebo vás nutká na malú potrebu, dajte sa otestovať na cukrovku 2. typu. Ísť na toaletu 4 až 10-krát denne je normálne, ak však potrebujete cikať častejšie, vyhľadajte lekársku pomoc. 

Spojenie medzi cukrovkou a častým močením

Keď sa množstvo glukózy alebo cukru v krvi zvýši, obličky sa musia viac snažiť, aby ich odstránili zo systému.

„Stáva sa to preto, že cukry v moči sú veľmi vysoké a ťahajú so sebou tekutinu, keď sa vylučujú," vysvetlil konzultant endokrinológie z nemocnice Fortis Srinivasa P. Munigoti. 

Obličky extrahujú nadmerný cukor z krvi, ktorý sa z tela odstraňuje močom. Celý proces vedie k nadmernej tvorbe moču, čím sa zvyšuje počet návštev toalety. Niektorí ľudia sa dokonca prebúdzajú na močenie v noci každé 2-3 hodiny. Ak sa cukrovka nezačne liečiť včas, môže poškodiť obličky alebo močový mechúr.

Za CUKROVKOU nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iné menej časté príznaky cukrovky

Časté močenie môže byť spôsobené aj inými dôvodmi, ako je vek, príliš veľa alkoholu alebo príjem kofeínu. Avšak, ak sprevádza tehotenstvo, ochorenie pečene, obličiek, hyperkalcémiu, Cushingov syndróm, úzkosť a iné stavy, môže byť príznakom diabetes insipidus. Je to stav, keď telo nie je schopné vyrovnať hladinu tekutín.

Najistejším spôsobom, ako zistiť, či trpíte cukrovkou, je pátrať po iných príznakoch. Patrí k nim sucho v ústach, nevysvetliteľná strata hmotnosti, znecitlivenie nôh, časté infekcie močových ciest a rozmazané videnie.

„U mladých ľudí sa cukrovka môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Avšak pre absenciu typických príznakov sa môžu vyskytnúť nezvyčajné prejavy, ako sú zapálené alebo infikované ďasná, zmena farby kože, mravčenie v končatinách, necitlivosť, zvláštne pocity na chodidlách, poruchy/kolísanie zraku, strata sluchu, letargia a nesynchronizované spánkové cykly,“ opisuje lekár.

Ako postupovať?

V prvom rade sa poraďte s lekárom. Po druhé, urobte zmeny v strave. Diabetes nie je spôsobený nadmerným príjmom cukru, ako si mnohí ľudia myslia. Na svedomí ho má hlavne zlá životospráva. Zmeny v jedálničku sú nevyhnutné pre riadenie hladiny cukru v krvi. Jedzte zdravo, cvičte a doprajte si dostatok spánku.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9