5 NÁVYKOV, ktoré vám pridajú DESAŤROČIA bez chorôb: DLHŠÍ život bez CUKROVKY či rakoviny

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-19 14:00:00

Ak by ste mohli predĺžiť svoj život o niekoľko rokov, urobili by ste to? Odpoveď je jasná. Existuje dôkaz, že dodržiavanie určitých návykov, vás môže k tomu priblížiť. Život bez chorôb nie je nemožný!

Samozrejme, že podiel má na tom aj genetika a váš celkový prístup k lekárom a preventívnym prehliadkam. 

Výskum publikovaný v časopise BMJ identifikoval päť návykov, vďaka ktorým vás obídu choroby po celé desaťročia, ako sa píše na express.co.uk!

Čítajte tiež: Pred spláchnutím WC spravte TOTO: Varovný SIGNÁL, že máte NARUŠENÉ zásobovanie tela KYSLÍKOM!

Ľudský život sa často môže zdať, že visí na vlásku. Ak dáte globálnu pandémiu bokom, v mysliach  sa vynára hrozba rakoviny a iných chronických chorôb. Výskum však pôsobí povzbudivejším dojmom! Podľa neho sa pre predĺženie vášho života dá urobiť veľa. Existuje mnoho štúdií, ktoré podporujú túto pozitívnu správu. Jedna z najvýznamnejších, ktoré vyšli v posledných rokoch, bola publikovaná v BMJ.

Roky zdravia s týmito návykmi

Štúdia zistila, že udržiavanie piatich zdravých návykov – zdravá strava, pravidelné cvičenie, udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti, nepiť príliš veľa alkoholu a nefajčiť – v strednom veku – môže predĺžiť život bez cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych chorôb, a rakoviny. Štúdia vedená Harvardom T.H. Chan School of Public Health bola pokračovaním a rozšírením štúdie z roku 2018, ktorá zistila, že dodržiavanie týchto návykov zvyšuje celkovú dĺžku života.

"Predchádzajúce štúdie zistili, že dodržiavanie zdravého životného štýlu zlepšuje celkovú dĺžku života a znižuje riziko chronických chorôb, ako je cukrovka, kardiovaskulárne choroby a rakovina, ale len málo štúdií sa zaoberalo účinkami faktorov životného štýlu na očakávanú dĺžku života bez takýchto chorôb," povedal prvý autor Yanping Li, vedúci vedecký pracovník na oddelení výživy.

Štúdia tak poskytuje silný dôkaz, že dodržiavanie zdravého životného štýlu môže podstatne predĺžiť roky, počas ktorých človek žije bez chorôb.

Výskumníci sa zamerali na 34-ročné údaje od 73 196 žien a 28-ročné údaje od 38 366 mužov, ktorí sa zúčastnili štúdii o zdraví sestier a následnej štúdie zdravotníckych odborníkov. Zdravá strava bola definovaná ako vysoké skóre v indexe alternatívneho zdravého stravovania. Ďalej to bolo pravidelné cvičenie aspoň 30 minút denne strednej až intenzívnej aktivity, zdravá hmotnosť, presnejšie index telesnej hmotnosti 18,5-24,9 kg/m2 a mierny príjem alkoholu až do jednej porcie denne pre ženy a dvoch pre mužov.

Výskumníci odhalili, že ženy, ktoré praktizovali štyri alebo päť zdravých návykov vo veku 50 rokov, žili v priemere o 34,4 rokov viac bez cukrovky, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny, v porovnaní s 23,7 zdravými rokmi u žien, ktoré nepraktizovali žiadny z týchto zdravých návykov. Muži praktizujúci štyri alebo päť zdravých návykov vo veku 50 rokov žili 31,1 roka bez chronického ochorenia v porovnaní s 23,5 rokmi u mužov, ktorí nepraktizovali žiadne. Muži, ktorí boli súčasnými silnými fajčiarmi, a muži a ženy s obezitou, mali najnižšiu priemernú dĺžku života bez chorôb.

„Vzhľadom na vysoké náklady na liečbu chronických chorôb by verejné politiky na podporu zdravého životného štýlu zlepšením potravín a fyzického prostredia pomohli znížiť náklady na zdravotnú starostlivosť a zlepšiť kvalitu života,“ povedal hlavný autor Frank Hu, profesor výživy Fredrick J. Stare. a epidemiológie a predseda Katedry výživy.

Ďalší prispievateľ k dlhovekosti

Na druhej strane, tieto zistenia by mali prekvapiť málokoho. Už dávnejšie sa ukázalo, že dobré stravovanie, aktívny pohyb a vyhýbanie sa fajčeniu znižujú riziko vzniku chronického ochorenia. Menej známym, no nemenej dôležitým prispievateľom k dlhovekosti je dostatok spánku. Pravidelný nekvalitný spánok vás vystavuje riziku vážnych zdravotných problémov, vrátane obezity, ischemickej choroby srdca a cukrovky – a skracuje vašu očakávanú dĺžku života. Aj kvalitný nočný spánok je nevyhnutný pre dlhý a zdravý život.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia dlhovekosť

2021-12-19 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia