Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Našli ste si TOTO v oku? Častý PROBLÉM, za ktorým sa skrýva make-up i baktérie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohé ženy bez dokonalého líčenia neurobia ani krok z domu. Základom je maskara na oči, ktorá však podľa lekára môže spôsobiť jeden syndróm. Hoci mnohé o tom ešte nepočuli, skúsenosti s tým má takmer každá!

Hoci maskara je základom mnohých kozmetických taštičiek, odborník varuje na tzv. "syndróm lovu hlienov", za ktorým stojí jedna z najpoužívanejších dekoratívnych kozmetík. 

Čítajte tiež: ZÁŠKODNÍK, o ktorom by to nikto nepovedal: Kedy sa sušené OVOCIE mení na NEPRIATEĽA!

Hlien v oku

Ak ste si niekedy odstraňovali make-up, určite ste už zažili jednu vec. V oku sa vám objavila čierna hmota podobná šnúrke. Mnohé ženy ju zvyknú vyťahovať z oka, no to je tá chyba, ktorú by nemali robiť, ako upozorňuje lekár Dr. Anthony Youn. Doktor, ktorá má 7,3 milióna sledovateľov, zverejnila príspevok na portáli TikTok a reagoval tak na video, v ktorom si žena vyťahuje čierny dlhý hlien z oka, ako sa píše na thesun.co.uk.

„Ide o syndróm lovu hlienu a je to hlien, ktorý si vytiahnete z očného viečka. Čím viac ťaháte, tým viac sa hlien stále vracia. Je tmavý kvôli maskare, no nie je to kúsok vlasu," tvrdí odborník. 

Dôvodom, prečo sa vytvára viac hlienu je to, že zakaždým, keď ho odstránite, oko sa podráždi. Väčšina ľudí používa vatové tyčinky alebo prsty na jeho odstránenie, čo však nie je moc sterilné. Tak môžete skončiť v začarovanom kruhu odstraňovania hlienu, pričom niektorí používatelia TikToku sa dokonca priznali, že to robia každý deň!

Našli ste si TOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo za tým ešte môže byť? 

Odborníci z Meadows Eye Care uviedli, že je normálne mať trochu hlienu v oku, no konzistencia môže byť spôsobená aj inými stavmi. Povedali, že hlien môže byť spôsobený aj zápalom spojiviek, za ktorý je zodpovedná alergia, baktéria alebo vírus. Ďalším stavom, ktorý stojí za vznikom hlienu, je blefaritída, čo je zápal očných viečok.

Syndróm lovu hlienov môže súvisieť aj so suchými očami, ktoré sú v zimných mesiacoch bežné.

Optometrista v Lenstore Roshni Patel povedal: „Ako sa menia ročné obdobia, vzduch je suchší a vlhkosť ustupuje. Aj keď to môže byť pre niektorých vítaná úľava, iní môžu začať pociťovať suchšie oči ako zvyčajne kvôli silnému vetru a nízkej vlhkosti. Pomôcť môže používanie voľne predajných umelých sĺz počas chladnejších mesiacov."

Ďalším spôsobom, ako môžete v zime bojovať proti suchým očiam, je prejsť na okuliare namiesto kontaktných šošoviek a investovať do zvlhčovača alebo difuzéra esenciálnych olejov, ktoré pomôžu dodať vlhkosť do vzduchu. Odborníčka dodala, že zaspávanie v kontaktných šošovkách môže mať za následok nepohodlie, suchosť a zvýšené riziko infekcie, pretože znižujete schopnosť kyslíka dostať sa do oka.

Viac o téme: ZdravieOkoLíčeniePrevenciaSyndrómŠpirála na oči
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9