Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Známa herečka zomrela na INFEKCIU močových ciest: Kedy sa bežný PROBLÉM stane SMRTEĽNÝM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Stihla vyvenčiť svojich psov a potom skolabovala. Herečka Tanya Robertsová bola hospitalizovaná v nemocnici pre podozrenie na Covid-19. O to horšie, že na vine bol nakoniec zdravotný problém, s ktorým bojujú milióny žien! 

Tanya Robertsová, ktorá bola známa hlavne svojou úlohou vo filme Charlieho anjeli, len chcela stráviť príjemný Štedrý večer. Po náhlom kolapse a prevezení do nemocnice si lekári mysleli, že za jej stav je zodpovedný koronavírus. Po negatívnych testoch a zhoršení stavu ju pripojili na umelú pľúcnu ventiláciu, ako sa uvádza na prevention.com. Bohužiaľ, napokon 65-ročná herečka začiatkom nového roka zomrela. 

Čítajte tiež: 12 spôsobov, ako ZATOČIŤ s jedným z NAJČASTEJŠÍCH kožných PROBLÉMOV: Pomoc bez použitia CHÉMIE

Šokujúce na tom je, že za to mohol stav, s ktorými bojuje množstvo žien na svete. Považuje sa dokonca za bežný zdravotný problém, ktorý je síce nepríjemný, no pacientka si ním prejde, vylieči sa a je v poriadku. 

Infekcia sa v herečkinom tele presunula aj do iných častí tela. Jej hovorca potvrdil, že sa rozšírila do obličiek, žlčníka, pečene a následne do krvného obehu. Preto sa, na prvý pohľad bežný zdravotný problém, zmenil na vážny. S tým sa však vynára otázka, kedy sa z infekcie močového stavu môže stať smrteľná choroba?

Ako dôjde k infekcii? 

Za infekciou močových ciest je v 80 % prípadov baktéria Escherichia coli, ktorá sa nachádza v hrubom čreve. Bojujú s ňou hlavne ženy, keďže v porovnaní s mužmi, majú menšiu močovú rúru. K infekcii môže dôjsť napr. pri utieraní po stolici alebo pri pohlavnom styku, kedy sa baktérie z tráviaceho traktu dostanú k vonkajšiemu vyústeniu. Odtiaľ je to už len kúsok od močového mechúra, do ktorého môžu preniknúť baktérie a mikroorganizmy. 

Infekcia močového mechúra je najbežnejším typom infekcie močových ciest, pričom sa môže nakaziť ktorákoľvek časť močových ciest, vrátane močovej trubice, močovodov a obličiek, ako uvádza Národný ústav pre cukrovku a choroby tráviacej sústavy a obličiek (NIDDK).

Podľa NIDDK príznaky infekcie močového mechúra zvyčajne zahŕňajú: 

  • pocit pálenia pri močení
  • časté alebo intenzívne nutkanie na močenie, aj keď máte málo moču 

Známa herečka zomrela na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď ide o vážnejší stav

Infekcia sa zvyčajne jednoducho vylieči antibiotikami. U niektorých však môže mať závažnejší priebeh. Navyše, niekedy sa stáva, že pacient nemá spomínané príznaky, preto sa môže stať, že za lekárom zájde neskôr. Tak sa môže infekcia dostať do obličiek a vtedy prichádzajú vážnejšie problémy, ktoré pacient ihneď pocíti na vlastnej koži. 

Ak sa infekcia dostala do obličiek, môže spôsobiť ďalšie príznaky: 

  • zimnicu
  • horúčku
  • bolesť chrbta alebo slabín
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • zakalený, tmavý, krvavý alebo páchnuci moč
  • časté, bolestivé močenie

Odtiaľ sa infekcia môže dostať do krvi pacienta a viesť k ochoreniu tzv. bakteriémii alebo k prítomnosti baktérií v krvi. Hrozí sepsa, čo je život ohrozujúca komplikácia, pri ktorej telo vyvolá extrémnu reakciu na infekciu. 

Akonáhle sa nachádza infekcia v krvi, môže prejsť do ktoréhokoľvek orgánu. Telo je v ohrození. Niekedy môžu pacientovi zlyhať obličky a pečeň a telo jednoducho vypne,“ zdôrazňuje Jennifer Linehan, urologička a docentka urologickej onkológie v Santa Monice v Kalifornii.

Pripája sa aj David Kaufman, MD, riaditeľ spoločnosti Central Park Urology, ktorý potvrdzuje, že môžete mať dlhšie obdobie infekciu močových ciest bez toho, aby ste to na sebe spozorovali a tá sa nakoniec rozšíri do obličiek. Akonáhle sa tam dostane, budete chorí, potrápi vás horúčka a zimnica. Hoci je takýto stav zriedkavý, odborníci upozorňujú, že je dôležité venovať pozornosť varovným signálom infekcie močových ciest. 

Viac o téme: ChorobaInfekcia močových ciestTanya Robertsová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9