Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

12 spôsobov, ako ZATOČIŤ s jedným z NAJČASTEJŠÍCH kožných PROBLÉMOV: Pomoc bez použitia CHÉMIE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Červená, popraskaná koža nevyzerá dobre a navyše aj bolí. V mnohých prípadoch pomôžu na ekzém len kortikoidy. Pred tým, ako po nich siahnete, vyskúšajte prírodné procedúry a produkty, ktoré upokoja suchú a svrbiacu pokožku. 

Nepriateľ ekzém

Ekzém postihuje deti, rovnako ako dospelých. Spúšťačom môže byť zlá životospráva, genetika, ale aj používanie nevhodných pracích prostriedkov, či príliš aromatické sprchové gély. Ľudia, ktorí s týmto problémom bojujú dlhé roky, vedia, že zimné mesiace sú pre nich najhoršie. Vysušené, popraskané, svrbiace, začervenané miesta vedia poriadne potrápiť. V mnohých prípadoch je to boj s veternými mlynmi.

Čítajte tiež: PRÍZNAK, ktorý UPOZORNÍ na novú mutáciu KORONAVÍRUSU: Zvláštna PREDPOVEĎ ochorenia!

Ako sa píše na medicalnewstoday.com, v niektorých prípadoch pomôže kúpeľ, či prírodné látky. Možno ste to nevedeli, ale gél s aloe vera, či kokosový olej zvlhčia suchú a popraskanú pokožku. Bojujú so zápalom a škodlivými látkami, znížia opuch a zabránia infekcii. Čo ešte pomáha v boji s ekzémom?

Gél z aloe vera

Gél z aloe vera používajú ľudia po celé stáročia na liečbu najrôznejších chorôb. Vďaka svojim antibakteriálnym a antimikrobiálnym vlastnostiam je skvelým liekom na zmiernenie príznakov ekzému. Okrem toho posilňuje imunitný systém a pomáha pri hojení rán, upokojuje pokožku. Ak túto rastlinu dome nepestujete, v obchode vyberte taký produkt, ktorý neobsahuje konzervačné látky, alkohol, vonné látky a farbivá. Tie by mohli citlivú pokožku podráždiť a zhoršiť samotný ekzém.

12 spôsobov, ako ZATOČIŤ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jablčný ocot

Aj jablčný ocot je obľúbeným domácim liekom na mnoho chorôb vrátane kožných problémov. Odborníci však odporúčajú, aby ste pri jeho používaní boli opatrní, pretože kyseliny octu môžu poškodiť mäkké tkanivá. Predtým, ako ho nanesiete na pokožku, zmiešajte jednu šálku teplej vody s jednou lyžicou octu. Roztok naneste na bavlnu alebo gázu a priložte na postihnuté miesto. Štúdie zistili, že jablčný ocot pomáha bojovať s baktériami ako je Escherichia coli a Staphylococcus aureus.

Kúpeľ s bielidlom

Aj keď to môže znieť nebezpečne, výskum naznačuje, že bielidlo môže vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým účinkom zlepšiť príznaky ekzému. Zabíja baktérie na povrchu kože vrátane S. aureus, ktoré spôsobujú stafylokokové infekcie, a tak obnovuje mikrobióm povrchu kože. Ak sa rozhodnete pre kúpeľ, pridajte pol šálky obyčajného bielidla do plnej vane vody. Namočte postihnuté miesto na 5 až 10 minút, potom dôkladne opláchnite teplou vodou a následne hydratujte. Ak pocítite akékoľvek nepohodlie, podráždenie, začervenanie, s kúpeľom prestaňte. Bielidlo nepoužívajte ani v prípade, ak máte problém s dýchaním, alebo trpíte na astmu, kvôli silným výparom.

Koloidné ovsené vločky

Koloidné ovsené vločky sa vyrábajú z ovsa, ktorý sa pomlel a varil, aby sa získali jeho liečivé vlastnosti. Sú známe upokojujúcimi účinkami na pokožku. Majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Zmierňujú podráždenie, suchosť a drsnosť pokožky a intenzitu svrbenia. Pridajte ich do vane s teplou vodou a doprajte si relaxačný kúpeľ.

Kúpele

Kúpanie je dôležitou súčasťou liečby ekzémov. Pokožka potrebuje dodatočnú vlhkosť, pretože vonkajšia vrstva nefunguje tak, ako by mala. Časté umývanie však môže kožu vysušiť a zhoršiť ekzémy. Vyvarovať by ste sa preto mali príliš horúcej alebo studenej vode, použitiu nesprávneho mydla a nedostatočnej hydratácii. Odborníci odporúčajú, aby ste sa sprchovali aspoň raz za deň a používali pri tom vlažnú vodu. Kúpanie obmedzte na 10 až 15 minút, používajte jemné čistiace prostriedky a pokožku nikdy nedrhnite.

Kokosový olej

Kokosový olej obsahuje zdravé mastné kyseliny, ktoré môžu dodať pokožke vlhkosť. Chráni ju pred zápalom a zlepšuje zdravie kožnej bariéry. Za studena lisovaný panenský kokosový olej nanášajte priamo na pokožku po okúpaní, ale aj viackrát za deň. Pri izbovej teplote je zvyčajne v tuhom stave, no teplo tela ho premení na tekutinu. 

Kokosový olej je vhodný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Med

Med je známy svojimi antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Ľudia ho používajú na hojenie rán po celé storočia. Je vhodný na liečenie rôznych kožných ochorení, vrátane popálenín a rán. Skvele zvlhčuje a hydratuje pokožku.

Čajovníkový olej

Ľudia tento olej často používajú na pomoc pri kožných problémoch vrátane ekzémov. Má protizápalové, antibakteriálne vlastnosti, zmierňuje suchosť a svrbenie pokožky a zabraňuje infekciám. Pred aplikáciou na pokožku je potrebné ho zriediť s mandľovým, alebo olivovým olejom.

Zmeny v stravovaní

Ekzém je zápalový stav. Častým spúšťačom je zlá životospráva. Ak vás trápi, mali by ste sa zamyslieť nad zmenou jedálnička. Jesť by ste mali ryby, listovú zeleninu, strukoviny, kurkumu, či škoricu. Medzi bežné zápalové jedlá patria mliečne výrobky, vajcia, sója a pšenica. Skúste niektoré z nich vylúčiť zo stravy a spisujte si potravinový denník, ktorý vám pomôže určiť, ktoré jedlá sú pre vás problematické.

Jemné mydlá a saponáty

Prací prostriedok môže obsahovať chemikálie, ktoré zhoršujú ekzémy. Rovnako sú na tom aj mydlá, ktoré majú väčšinou zásadité zloženie. Vymeňte ich za jemné čistiace prostriedky bez peny a vône. Zabudnite na píling, zbytočne dráždi pokožku. Používajte prací prášok bez vône a farbív. Vynechajte aviváž, ktorá pretrváva na oblečení a často obsahuje vonné látky a chemikálie, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky.

Vyhýbajte sa silným zdrojom tepla

Sedenie pri krbe alebo v blízkosti pece môže zhoršiť príznaky ekzému. Horúci suchý vzduch pokožku dehydratuje a zhoršuje svrbenie. Počas suchých zimných mesiacov používajte zvlhčovač vzduchu, regulujte teplotu vzduchu v miestnostiach, v ktorých sa pohybujete, často vetrajte.

Chráňte sa pred chladom

Studený, zimný vietor môže pokožku vysušiť a spôsobiť ekzém. Pri nízkych teplotách kožu chráňte, noste čapicu, šál aj rukavice. Nezabúdajte na pravidelnú hydratáciu.

Viac o téme: ZdravieChorobaPokožkaEkzém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9