6 POTRAVÍN z bežného OBCHODU s neuveriteľnými účinkami: OCHRÁNIA vás pred koronavírusom!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-11 06:00:00

Hoci sa vakcína proti koronavírusu postupne dostáva do jednotlivých krajín sveta, vyzerá to tak, že choroba tu bude ešte dlhšie obdobie. Ktoré potraviny z bežného obchodu nás ochránia pred nákazou?

Podľa nutričnej špecialistky z Kingovej vysokej školy v Londýne Sarah Berryovej treba myslieť na jedno. Základom je zdravá strava, ktorá pôsobí ako prevencia pred mnohými ochoreniami. Hlavne 6 konkrétnych potravín, ktoré nájdete bežne v obchodoch, fungujú ako ochranné štíty proti Covid-19!

Čítajte tiež: PRÍZNAK, ktorý UPOZORNÍ na novú mutáciu KORONAVÍRUSU: Zvláštna PREDPOVEĎ ochorenia!

Tuniak

Je jedno, aký tuniak si doprajete. Táto ryba vyniká dostatkom vitamínu B12, omega-3 mastných kyselín a bielkovín. To však ani zďaleka nie je všetko. Výskum zverejnený v časopise Food Chemistry zistil jeho účinky na koronavírus. Podrobne preskúmal vplyv tuniaka na enzým Mpro a receptor ACE2, čo sú aspekty, ktoré sa podieľajú na koronavírusovej infekcii. Receptor ACE2 má na svedomí ľahšie preniknutie vírusu do zdravých buniek tela a enzým Mpro zase podporuje jeho rozmnožovanie.

Vedci tvrdia, že v tuniaku je peptid, ktorý oslabuje aktivitu enzýmu Mpro a taktiež zabezpečí, že 8 kľúčových oblastí ACE2 sa naviaže na zdravé bunky tela. Tak môže konzumácia tuniaka, či už čerstvého alebo v konzerve, spomaliť šírenie a prenos infekcie. Pozor však na množstvo kvôli obsahu ortuti. 

Horká čokoláda a hrozno

Môžu sa pochváliť obsahom flavanolov, ktoré majú pozitívny vplyv na krvný obeh a taktiež zlepšujú kognitívne schopnosti. Podľa odborníkov zlúčeniny s názvom flavan-3-oly, ktoré patria medzi flavanoly, účinne bojujú proti účinkom enzýmu Mpro. Preto by sa mali potraviny bohaté na spomínané zlúčeniny jesť častejšie, nielen v rámci prevencie pred koronavírusom. Medzi takéto potraviny patrí zelený čaj, tmavé hrozno a kakao. 

Kefír

Okrem toho, že tento zdroj vápnika a bielkovín pomáha pri vysokom krvnom tlaku a vysokých hladinách cholesterolu, bojuje aj proti vírusovým infekciám, vrátane Covid-19, ako sa píše v časopise Biomedicine and Pharmacotherapy. Kefír patrí tiež medzi protizápalové potraviny, takže zabraňuje tzv. cytokinovej búrke, ku ktorej dochádza pri nakazení sa vírusom SARS-CoV-2. Ide o zápal pri infekcii. 

Grapefruitové semiačka

Vedci potvrdzujú, že extrakt z týchto semiačok v koncentrácii 0,2 percent zredukuje množstvo vírusu na nízku úroveň. Výskum sa zrealizoval na podnet jedného nosového spreja s výťažkom z grapefruitových semiačok. Spoločnosť, ktorá vyrába tento sprej sa po prepuknutí pandémie koronavírusu uchádzala o autorizovanie výrobku ako podporného liečebného nástroja ochorenia Covid-19. Údajne tento sprej zabráni preniknutiu vírusu do zdravých buniek a dokonca urýchľuje vyzdravenie z Covid-19 už v priebehu štyroch dní. V súčasnosti prebiehajú viaceré výskumy, aby sa potvrdilo toto tvrdenie. 

Nizín

Ide o prírodnú konzervačnú látku, ktorá sa nachádza v mnohých konzervovaných potravinách pod označením E234. Nájdete ju hlavne v spracovaných syroch, mlieku, kvasených nápojoch, mäse a pod. Podľa štúdie v medzinárodnom vestníku Virology, nizín bokuje receptor ACE2, čím zabráni napadnutiu buniek koronavírusom. 

Morské riasy

Červené riasy obsahujú karagén, látku, ktorú Íri v 19. storočí používali pri liečbe dýchacích ťažkostí. Dnes je súčasťou zloženia niektorých nosových sprejov. Podľa laboratórnych testov je táto látka účinná pri prevencii zápalov a zmierňuje príznaky pri nákaze ochorením Covid-19. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny strava koronavírus Covid-19

2021-01-11 06:00:00FOTO gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia