Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Silnejšie účinky ako cvičenie či lieky: Stačí raz mesačne tento zážitok a zlepšíte si zdravotný stav

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete žiť dlhšie? Neseďte doma! Pravidelné návštevy múzeí, galérií či divadla môžu zlepšiť váš život. Vedci zistili, že jedna návšteva kultúrneho podujatia za mesiac zníži riziko úmrtia o 31 percent.

Výskum, zverejnený na standard.co.uk ukazuje, že umenie má pozitívny vplyv na duševné aj fyzické zdravie.

Čítajte tiež: Veľký HOROSKOP zdravia na rok 2020: Tieto zmeny nás čakajú podľa astrologičky!

Umenie ako liek? 

Vedci z University College London sledovali po dobu 12 rokov aktivity takmer 7-tisíc dospelých vo veku nad 50 rokov. Výsledky ukazujú, že návšteva múzeí, divadiel, galérií minimálne raz za mesiac znížila riziko úmrtia o 31 percent. Hoci vedci nevedia zatiaľ dokázať, že práve návšteva kultúrneho podujatia bola dôvodom, prečo bolo riziko úmrtia nižšie, keďže štúdia bola len pozorovacia, sú presvedčení, že umenie v akejkoľvek podobe zlepšuje duševné zdravie a podporuje fyzickú aktivitu.

Vedci pozorovali účastníkov štúdie a frekvenciu návštev podujatí po dobu 12 rokov a pomocou údajov z Národnej zdravotnej služby (NHS) zisťovali, či počas tejto doby zomreli. Zistili, že z celkového počtu 6 710 zomrelo 2001 pozorovaných. Vo väčšine prípadov neholdovali kultúrnym podujatiam. “Výsledky sú pozoruhodné, preto je veľmi dôležité, aby sme v skúmaní pokračovali,” uviedla hlavná autorka štúdie doktorka Daisy Fancourt. Je to vlasne prvýkrát, čo výskum rieši, či umelecký zážitok môže zabrániť úmrtiu. Ako doktorka Fancourt dodala, aj predchádzajúce štúdie ukázali, že tí, ktorí viedli bohatý kultúrny život boli fyzicky aj duševne zdravší.

Silnejšie účinky ako cvičenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Z prieskumu uverejneného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v novembri 2019 vyplynulo, že umenie je liekom na mnoho zdravotných problémov. Aj kurz maľovania, alebo kaligrafie môžu zlepšiť váš zdravotný stav. WHO tvrdí, že niektoré umelecké činnosti majú porovnateľné alebo silnejšie účinky ako lieky alebo cvičenie.

Ako zlepšiť zdravotný stav?

Nájdite si koníček. Možno si poviete, že na to nemáte čas, večer sa z práce vraciate unavení a jediné po čom túžite je sadnúť si na gauč a pozerať televízor. Premôžte sa. Vyberte si takú činnosť, ktorá vás bude napĺňať. Kľudne môžete pri pozeraní štrikovať, háčkovať, či vyšívať. Ak vás ručné práce nebavia, vsaďte na pohyb. Naučte sa tancovať. Nemusíte byť rovno lev parketov. Vyberte si kurz, aký vám bude vyhovovať, či už to budú tance spoločenské, moderné, kurz salsy, či balet.

Okrem toho, že zlepšíte svoju fyzickú kondíciu, vaša myseľ sa uvoľní, telo zaplavia endorfíny. Môžete vyskúšať bojové umenie. Má mnoho benefitov. Udržuje telo v kondícii, naučí vás koncentrácii. Nikdy ste nehrali na hudobnom nástroji? Prečo s tým nezačať teraz? Je pravdepodobné, že sa z vás nestane virtuóz, to však nebráni tomu, aby ste sa to naučili. Hra na hudobný nástroj zlepší vašu koordináciu, odbúra stres, naplní vás pozitívnymi myšlienkami a emóciami.

Viac o téme: SrdceMúzeumUmenieZdravieDivadlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9