Čím chladnejšie, tým horšie? Pobyt v zime by mohol zvýšiť pravdepodobnosť nebezpečného ochorenia

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-27 17:00:00

Chladné prostredie môže mať neblahý vplyv na zdravie! Údajne spôsobuje vyššiu pravdepodobnosť zýkerného ochorenia. Inuiti, skupiny domorodých obyvateľov a ich potomkov, ktoré sídlia v severnej časti Severnej Ameriky a Ázie, majú údajne najvyššiu mieru ochorenia.

Za nimi nasledujú ľudia žijúci v Škandinávii, zatiaľ čo chladná Británia má až trojnásobne vyššiu mieru rakoviny ako India.

Úlohu v tom hrajú gény

Dôkazy naznačujú, že ľudia sú vo vyššom riziku v chladnejších krajinách kvôli ich génom. Rovnaké gény, ktoré zabraňujú našim bunkám odumrieť v mrazivých teplotách, sú tiež spojené s rakovinou prsníka, čriev a leukémiou. Zistila to štúdia, publikovaná v časopise Molecular Biology and Evolution

Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla záchrana, ktorá napraví škody

Výskumník hovorí, že gény, ktoré sú prospešné za chladnejších klimatických podmienok sú rovnaké ako tie, čo zvyšujú riziko vzniku malígnych nádorov v tele.

Dr Konstantinos Voskarides, autor štúdie na lekárskej fakulte Kyperskej univerzity, dodal: "Zistenia tejto štúdie poskytujú dôkaz, že genetické varianty, ktoré sa ukázali byť prospešné v extrémnych prostrediach, môžu predisponovať aj k rakovine. Odolnosť buniek pri nízkych teplotách a pri vysokej nadmorskej výške pravdepodobne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku malignity."

Predchádzajúce výskumy z roku 2010 ukázali, že v severných častiach sveta môže horšie počasie spôsobiť väčšiu zraniteľnosť mužov, čo sa týka rakoviny prostaty, zrejme kvôli nedostatku vitamínu D zo slnka.

Avšak nová štúdia - ktorá porovnávala výskyty rakoviny s 240 genetickými štúdiami rakoviny - naznačuje, že miesto, kde ľudia žijú, ovplyvňuje ich gény.

Extrémny chlad môže spôsobiť smrť našich buniek, takže ľudia v chladnejších krajinách majú genetické mutácie na zabránenie bunkovej smrti a obnovu DNA. Tieto rovnaké procesy sú úzko spojené s leukémiou a rakovinou prsníka a čriev, uvádza štúdia.

Analýza zistila, že rakoviny u 186 ľudských populácií súviseli s priemernými teplotami. Medzi najsilnejšie väzby patrilo viac prípadov rakoviny čriev, pľúc a pažeráka v sibírskych krajinách a vyšší výskyt leukémie v Oromi - vysokej nadmorskej výške v Etiópii.

Dr Voskarides povedal: " Toto je prvá štúdia, ktorá dokazuje, že vysoké riziko rakoviny môže byť výsledkom evolučnej adaptácie za určitých environmentálnych podmienok."

Môže za to znečistenie? 

Dr Sophie St-Hilaire, ktorá uskutočnila štúdiu skúmajúcu súvislosť medzi chladným počasím a rakovinou prostaty uviedla, že je ťažké presne určiť, ako fungujú gény u pacientov s rakovinou.

"Je dobre známe, že vystavenie sa určitým znečisťujúcim látkam je vyššie, keď je teplota vzduchu chladnejšia, než keď je teplejšia," dodala odborníčka.

To naznačuje, že znečistenie v chladnejších krajinách môže zvýšiť mieru rakoviny, pričom výpary vznetových motorov sú spojené s rakovinou pľúc.

Štúdia, publikovaná v časopise Molecular Biology and Evolution, tiež našla spojenie medzi ľuďmi žijúcimi v nadmorskej výške a mierami rakoviny.

Fotogaléria


Tagy:
zima choroba rakovina

2019-12-27 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia