Vystavte pokožku svetlu a dozviete sa pravdu: V priebehu niekoľkých minút diagnostika ochorenia!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-16 06:00:00

Stačí pokožku vystaviť vplyvu svetla a zistíte pravdu o svojom zdraví! Aspoň to tvrdia vedci v najnovšej štúdii, podľa ktorých ide o jednoduchý a rýchly spôsob, ako diagnostikovať cukrovku 2. typu a srdcové ochorenia. Dokonca môže zachrániť ľudské životy!

Prítomnosť proteínov ako signál

Vedci zistili, že osoby s vyššou úrovňou určitých proteínov čelia väčšiemu riziku týchto dvoch ochorení a dokonca aj predčasnej smrti! Proteíny, nazývané AGE, sú spojené s vysokou hladinou cukru v krvi, stuhnutím tepien a zvýšením krvného tlaku. AGE odrážajú fluorescenčné svetlo a môžu sa ukázať práve osvetlením pokožky svetlom, čím sa pacienti môžu vyhnúť bolestivým krvným vzorkám.

Čítajte tiež: Mylná predstava o hydratácii pokožky v zime: Hrozia akné, vrásky či pigmentové škvrny!

V prvej štúdii svojho druhu výskumníci z Univerzity v Groningene analyzovali 72 880 zdravých účastníkov z holandskej Dutch Lifelines Cohort Study. Hľadali u nich prítomnosť proteínov s názvom pokročilé koncové produkty glykácie (AGE), ktoré sa tvoria, keď sa proteíny alebo lipidy skombinujú s molekulami cukru. Súčasťou výskumu bolo osvetlenie 4 cm štvorcových pokožky prostredníctvom špeciálneho ručného zariadenia. Účastníci neskôr oznámili akékoľvek ochorenie srdca alebo cukrovku, ktorá im bola diagnostikovaná.

Po štyroch rokoch sa u 1 056 účastníkov vyvinula cukrovka typu 2, zatiaľ čo u 1 258 boli diagnostikované srdcové choroby a 928 zomrelo. Výsledky ukázali, že hodnoty AGE boli vyššie u pacientov, u ktorých sa neskôr vyvinula cukrovka typu 2 alebo srdcové ochorenie, ako aj u tých, ktorí zomreli. K tomu došlo aj po tom, čo sa vzali do úvahy faktory, ako je vek, krvný tlak a fajčenie. Výsledky taktiež ukázali, že prítomnosť proteínov AGE bola zvýšená s 5-násobným zvýšeným rizikom úmrtia u účastníkov štúdie. 

Štúdia bola publikovaná v časopise Diabetologia a bola vedená profesorom Bruce Wolffenbuttelom.

Ako je to možné? 

Vedci sa domnievajú, že tento rýchly, neinvazívny charakter testu by mohol byť vykonaný "v nelekárskom prostredí alebo na verejných miestach, ako sú supermarkety, lekárne alebo obchody s liekmi". Kritici však tvrdia, že krvné testy sú stále dôležité pri diagnostikovaní cukrovky 2. typu, pričom svetlo môže spôsobiť nesprávnu diagnózu u zdravých ľudí, ktorí potom môžu zbytočne užívať lieky s nepríjemnými vedľajšími účinkami.

Predpokladá sa, že cukrovka typu 2 do roku 2040 postihne okolo 650 miliónov ľudí na celom svete. Obidve choroby sú spojené s obezitou. Väčšia hmotnosť môže viesť k vysokému krvnému tlaku a vyšším hladinám cholesterolu, ktoré sú spojené s cukrovkou 2. typu a srdcovým ochorením.

Predpokladá sa, že hodnoty AGE u diabetikov sú vyššie v dôsledku chronickej vysokej hladiny cukru v krvi a vnútornému stresu. Sú tiež spojené s tvorbou plaku v tepnách, ako aj so zápalom, ktorý zhoršuje vysokú hladinu cukru v krvi.

Proteíny AGE sa vyvíjajú prostredníctvom kombinácie vysokého krvného tlaku a látok v stenách tepny, ktoré spôsobujú, že cievy sa stenčujú. Potom sa zhromažďujú v kožných tkanivách a podľa výskumníkov môžu byť hodnotené neinvazívne meraním kožnej autofluorescencie.

Fotogaléria


Tagy:
svetlo cukrovka diagnóza srdcové choroby

2018-12-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia