Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ochráni nás pred tichým zabijakom: Neuveriteľný účinok futbalu, ktorý vás dostane do kolien!

Futbal zlepšuje kondičku, ale aj znižuje krvný tlak.
Futbal zlepšuje kondičku, ale aj znižuje krvný tlak. (Zdroj: thinkstock.com)

Nejde len o obyčajné kopanie do lopty. Najpopulárnejší šport na svete, ktorému prepadol takmer každý muž, veľkou mierou vplýva na ľudské zdravie. To, že zlepšuje kondíciu, vie už každý. Avšak, má ešte jednu veľkú výhodu, kvôli ktorej by sa naň mali vrhnúť aj ženy!

Futbal sa v týchto dňoch skloňuje častejšie ako inokedy. Fanúšikovia tohto športu prežívajú doslova sviatok. Najväčšia európska futbalová slávnosť, konaná raz za štyri roky, majstrovstvá Európy vo futbale (Euro 2016) sú totiž v plnom prúde.

Najpopulárnejší šport na svete, no zároveň pomerne fyzicky náročný. Neexistuje snáď nikto, kto by si ho aspoň raz v živote nezahral. Ako každý iný šport, pozitívne vplýva na naše zdravie. Nová štúdia však naznačuje, že by mohol byť najlepším športom pre ľudí, ktorí trpia hypertenziou s cieľom zlepšiť svoju kondíciu, dostať vysoký krvný tlak do normálu a znížiť riziko vzniku cievnej mozgovej príhody. Nový výskum z univerzít v Exeteri, v Kodani a Gentofte univerzity v Dánsku naznačujú, že futbalový tréning zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam u mužov stredného veku s hypertenziou. Dokonca niektorí odborníci uvádzajú, že je účinnejší ako iné odporúčania, predpísané pacientom.

Štúdie sa zúčastnilo 33 mužov vo veku od 33 - 54 rokov. Každý jeden účastník trpel miernou až strednou hypertenziou a bol náhodne umiestnený do jednej z dvoch skupín: jedna skupina mala každý týždeň dva hodinové futbalové zápasy a druhá skupina mala zabezpečnú starostlivosť od svojho lekára. Tá zahŕňala zdravú stravu a primeranú fyzickú aktivitu. Po troch mesiacoch a následne po polroku, koľko trvala štúdia, odborníci zaznamenali záťažovú kapacitu, maximálnu spotrebu kyslíka, telesný tuk a krvný tlak u účastníkov.


Rýchla záchrana pre nafúknuté bruško: Už do jednej minúty výsledky, o akých sa vám nesnívalo!


Priaznivo vplýva na vysoký krvný tlak

Výsledky boli jednoznačné. V skupine, v ktorej účastníci hrali futbal, došlo k výraznejšiemu zníženiu krvného tlaku než v druhej kontrolnej skupine - zníženie o 10 mmHg v porovnaní s 5 mmHg. Vysoký krvný tlak sa považuje za tichého zabijaka, keďže o jeho príznakoch často pacient ani netuší. Futbalová skupina tiež zaznamenala výrazné zlepšenie, čo sa týka maximálneho príjmu kyslíku, maximálnej tolerancie záťaže, pokojovej srdcovej frekvencie a telesného tuku. Účastníci z tejto skupiny dokonca viac spaľovali tuky pri iných činnostiach, ako je napr. bicyklovanie. Vyzerá to tak, že futbal prispieva k lepšej redukcii tuku a zvýšenému metabolizmu.

"Futbal znižuje krvný tlak, zlepšuje kondíciu a spaľuje tuk a to pritom stačia len dva hodinové tréningy týždenne. Iní výskumníci preukázali možné výhody tohto športu v súvislosti so zníženým rizikom mŕtvice, infarktu myokardu a úmrtím. Dokonca by sa mal zrealizovať podobný výskum, zameraný na výhody futbalu na ženy s hypertenziou," povedal vedúci výskumu Peter Krustrup

Aj keď odporúčania lekárov by sa nemali ignorovať, je jasné, že ich kombinácia s hraním futbalu by mohla viesť k lepšiemu zdravotnému stavu.

Čítajte tiež: 7 prekvapivých potravín, ktoré by sme nemali jesť v lete

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9