Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Skryté nebezpečenstvo v toaletnom papieri: Takto rozlúštite štítky na obaloch!

Aj toaletný papier môže ohroziť vaše zdravie.
Aj toaletný papier môže ohroziť vaše zdravie. (Zdroj: profimedia.sk)

Patrí medzi najbežnejšie veci, s ktorými prichádzame do kontaktu deň čo deň. O to dôležitejší je jeho výber, keďže slúži na citlivé intímne partie. Existuje množstvo druhov s obsahom rôznych látok či vôní. Rozlúštite štítky na obaloch toaletného papiera a zistite, aké majú dôsledky na vaše zdravie.


Označenie: Extra silný
Skrytá zložka: Formaldehyd

V roku 2010 prišla jedna štúdia k záveru, že by toaletný papier mohol byť vynníkom za chronické podráždenie pošvy. Zistil, že formaldehyd sa používa na zlepšenie pevnosti v mokrom stave toaletného papiera, tkanív a papierových obrúsok. Okrem toho, že môže podráždiť kožu, o formaldehyde je známe, že prispieva k vzniku rakoviny.

Označenie: S vôňou
Skrytá zložka: Petroleum na báze minerálnych olejov

Aj keď nie sú známe fakty o bezpečnosti toaletného papiera naplneného pleťovou vodou alebo vôňou, existuje podozrenie o jeho nebezpečenstve. Niektorí online recezenti toaletného papier naplneného s aloe vera a vitamínom E (vďaka minerálnemu oleju na ropnej báze a parafínu) sa sťažovali, že po použití tohto papiera na intímnych partiách pocítili nepríjemné pálenie.


Odvrátená tvár kokosového ošiaľu: Je pre nás kokosový olej skutočne zdravý?


Označenie: Z recyklovaného papiera
Skrytá zložka: BPA

Zrecyklovaný toaletný papier môže byť trochu drsnejší, no jeho používaním vlastne zachraňujeme lesy.  Málokto však vie, že sa v ňom môže skrývať Bisfenol A (BPA). Výskum publikovaný v časopise Enviromental Science and Technology našiel stopy tejto známej látky, ktorá narušuje endokrinný systém, v toaletnom papieri, ktorý je potiahnutý farbivami, v ktorých sa nachádza táto látka. Jej prítomnosť bola nájdená i v niektorých plastových fľašiach. Nedávno sa dokonca objavili obavy, že by tieto chemikálie, narúšajúce tvorbu hormónov, sa mohli nachádzať v dokladoch, resp. účtoch z registračnej pokladne.

Označenie: PCF alebo ECF
Skrytá zložka: Bieliace deriváty

Ide o skratky, ktoré naznačujú, aký druh bielenia bol použitý vo vašom toaletnom papieri. PCF (spracovaný bez chlóru) sa objavuje na balíčkoch recyklovaného toaletného papiera. Aj keď na jeho výrobu nebolo použité žiadne bielidlo, môže byť použitý pri výrobe papierových vlákien. ECF (elementárne bez chlóru) znamená, že oxid chloričitý bol použitý namiesto chlóru, ktorý EPA vyradila v roku 2001 v dôsledku vysokej hladiny rakovinotvorných dioxínov sa čerpajúcich do životného prostredia. Pri spracovaní ECF sa uvoľňujú dioxíny, ale znížené hladiny. Podľa Rady pre ochranu prírodných zdrojov dávajú výrobcovia prednosť PCF, pretože to znamená recyklovaný materiál.

Čítajte tiež: Čo sa skrýva pod lesklou šupkou? Skutočná pravda, ako na nás pôsobí jedno jablko denne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9