Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mydlo nepatrí do sprchy: Prečo by sme ho nemali používať?

Mydlo je pomocníkom, no môže aj uškodiť. Kedy a ako ho správne používať?
Mydlo je pomocníkom, no môže aj uškodiť. Kedy a ako ho správne používať? (Zdroj: thinkstock.com)

Správna hygiena patrí k životu. Viedli nás k nej rodičia od malička. Umyť zuby pred spaním, umyť ruky pred každým jedlom, sprchovať sa či kúpať vždy, keď je to potrebné. Iste vás ale zaskočí informácia, že s mydlom pri sprchovaní by sme to nemali preháňať.

Nie je vždy výhra 

Antibakteriálne mydlo totiž môže obsahovať viac škodlivých látok, ako sme predpokladali. Aspoň to tvrdí lekárka Robynne Chutkan. Dodala, že ak používame takéto mydlo často, môže nastať zaujímavá situácia – telo zrazu nebude vedieť rozoznávať tie baktérie, ktoré sú pre ochranu nášho zdravia prospešné a tie, ktoré robia presný opak.

„ Špina nespôsobuje ochorenia – opakované zabíjanie dobrých baktérií na našej pokožke môže poškodiť našu imunitu,“ dodala Robynne Chutkan z Digestive Centre for Woman v Marylande.

Chrípkové obdobie ale nezanedbávajte! 

Preto považuje prehnané umývanie rúk za zbytočné, nakoľko väčšina baktérií, ktoré na rukách máme, sú neškodné. Na druhej strane, chrípkové obdobie je na vzostupe, takže umývanie si rúk teplou vodou a mydlom po dobu 20 sekúnd nikdy nie je na škodu.

„Hoci momentálne bojujeme s Ebolou, podstatná väčšina mikróbov na našej pokožke a na našich rukách nie sú nákazlivé a nespôsobujú závažné infekcie; sú neškodné a neublížia vám,“ dodala Chutkan.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia sa pred nedávnom vyjadrila k antibakteriálnym mydlám. Údajne môžu byť za zvýšeným rizikom rastu zápalových infekcií. Používanie týchto mydiel totiž spôsobovalo fakt, že sa bežné baktérie začali meniť na zmutované kmene, odolné voči liekom a ťažko kontrolovateľné.

Čím sa teda umývať?

Prednosť by sme mali dávať mydlám z organických zložiek. Tie obsahujú menej chemikálií, ktoré by sme našli v antibakteriálnych mydlách.

Ak ale neveríte ani drahým mydlám z drogérií, na internete je niekoľko návodov na výrobu vlastného mydla.

Čítajte tiež: Bežné rituály na záchode, ktorými si ubližujeme: Odstráňte ich, inak to dopadne zle!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9