Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zabudnite na rannú kávu! Tento trik vás preberie oveľa rýchlejšie!

Tento jednoduchý trik pomôže zdraviu či psychike. Stačí si naň zvyknúť.
Tento jednoduchý trik pomôže zdraviu či psychike. Stačí si naň zvyknúť. (Zdroj: Thinkstock.com)

Ak vás nepreberie ráno nič okrem šálky obľúbenej kávy, máme pre vás iný trik. Rozospaté telo i myseľ môžete prebrať jednoduchým otočením kohútika v sprche.

90 sekundový budíček

Ak sa ráno sprchujete, do tej rutiny zapojte aj rýchly budíček v podobe striedania studenej a horúcej vody. Najprv sa klasicky osprchujte, použite šampón, kondicionér, masku na vlasy, hocičo, čo bežne počas rannej sprchy robíte.

Keď s týmto rituálom skončíte, prejdite na takzvaný hydroterapeutický trik.

  1. Kohútik obráťte na stranu so studenou vodou a zotrvajte pod touto vodou 30 sekúnd. Hoci to neznie lákavo, v rámci zachovania zdravia to skúste vydržať.
  2. Po 30 sekundách otočte kohútik na druhú stranu. Určite nechceme, aby ste sa popálili, preto s horúcou vodou zaobchádzajte opatrne. Vydržte pod horúcou vodou ďalších 30 sekúnd. Voda pomôže prekrviť pokožku a zvýšiť krvný tlak.
  3. Do tretice všetko dobré – otočne kohútik opäť na studenú vodu a vydržte ešte 30 sekúnd.

Prečo by sme tento rituál mali absolvovať? 

Okrem toho, že budete pripravení na zvládnutie každého nového dňa, ľahšie sa vyrovnáte so stresujúcimi situáciami bežného dňa

Studená sprcha zaradená do rannej sprchy dokonca posilňuje imunitný systém. Chladná voda totiž zaktivizuje organizmus – telo sa pôsobením studenej vody začne zahrievať, zvyšuje sa rýchlosť metabolizmu, aktivuje sa imunitný systém a tým sa uvoľňuje viac bielych krviniek.

Studená voda posilňuje krvný obed. Vystavovanie pokožky studenej vode zapríčiňuje zovretie tepien a žíl, krv cez ne preteká pod väčším tlakom. Tento stav je pre kardiovaskulárne zdravie veľmi prospešný.

Hoci to znie prekvapujúco, tento trik pôsobí blahodárne aj na našu psychiku. Prispôsobenie sa studenej vode totiž stimuluje nervový systém, zvyšuje sa hladina beta-endorfínu v krvi. Posielajú vysokú úroveň elektrických impulzov z periférnych nervov do mozgu. To môže mať anti depresívny efekt. 

Čítajte tiež: Takto s vami lomcuje stres: Prekvapivé fyzické prejavy toho, že ste preťažení!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9