Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Preč s vatovou tyčinkou: Po tomto vás prejde chuť čistiť si uši!

Nečistite si uši vatovou tyčinkou, inak si môžete spôsobiť zdravotné problémy!
Nečistite si uši vatovou tyčinkou, inak si môžete spôsobiť zdravotné problémy! (Zdroj: thinkstock.com)

Zvyknete používať vatové tyčinky na starostlivosť o svoje uši? Potom vás prekvapí fakt, že v skutočnosti si uši netreba čistiť. A nielen to! Zatiaľ čo žijete v domnienke, že ušiam tým uľavíte, spôsobíte pravý opak! Koledujete si o nepríjemné zdravotné problémy.


Veľký ochranca

Na čo vlastne máme ušný maz? Budete prekvapení, no má ochrannú funkciu!

"Ušný maz zabezpečuje, aby boli vaše zvukovody vždy čisté," povedal Douglas Backous, šéf sluchového výboru na akadémii American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery (AAO-HNSF)  a riaditeľ chirurgie pre hlavu a krk vo Švédskom neurovedeckom inštitúte sídliacom v Seattle v USA.

Nielenže chráni ušné bubienky pred špinou a prachom, ale vyznačuje sa aj niektorými antibakteriálnymi a lubrikačnými vlastnosťami. Obsahuje protibakteriálne a protivírusové látky, ktoré zabraňujú mikróbom vstúpiť do organizmu cez uši. Uši sú v skutočnosti schopné čistiť sa samé! Akonáhle ušný maz vyschne, každý pohyb čeľuste, či už je to pri jedení alebo pri rozprávaní sa s priateľmi, pomáha presunúť starý maz z otvoru ucha von.

Čo môže spôsobiť vatová tyčinka?

Problém však nastáva vtedy, ak chceme pomôcť mazu dostať sa von pomocou vatovej tyčinky. Jediné, čo tým dosiahneme, je zatlačený maz ešte hlbšie do ucha, pričom môže uviaznuť v tých častiach, ktoré už nemajú schopnosť samé sa čistiť!  Ako sa uvádza na portáli Huffingtonpost.com, ak zatlačíme vatovou tyčinkou maz hlbšie do ucha, môžeme si tým upchať ušný kanálik, čo je už len krok od straty sluchu! Ak zatlačíme silnejšie alebo manipulujeme s predmetom v uchu neopatrne, v horšom prípade hrozí prepichnutie blanky bubienka.

Možno vás presvedčí fakt, že pravidelným trením koži v uchu sa vytvára histamín, čoho výsledkom je podráždenie, začervenanie a v niektorých prípadoch aj krvácanie pokožky. Je to podobné ako pri uštipnutí komára. Čím viac si miesto na pokožke škrabete, tým viac vás to potom svrbí.

AAO-HNSF je striktne proti tomu, aby ľudia používali vatové tyčinky. Jedna z najznámejších spoločností, ktorá vyrába vatové tyčinky, dokonca uvádza na svojej webovej stránke, aby ich používali ľudia len na čistenie vonkajšieho ucha a v žiadnom prípade nevstupovali do ušného kanálika!

Doženie nás na operačný stôl

Každý rok si to približne 12 miliónov Američanov namieri k lekárovi kvôli ušnému mazu, ktorý im robí problémy. Zvyčajne ide o nadmerne tvoriaci sa maz alebo o príliš hlboko zatlačený maz.  Z toho asi 8 miliónov prípadov skončí operačným zákrokom, kedy pomôže už len odborník.

Riešenie

Keďže má zvukovod samočistiacu schopnosť, stačí, ak si pri každom umývaní tváre zmyjete kožu vchodu do zvukovodu a utriete si ju uterákom. Starostlivosť o uši môžete doplniť o prípravky, ktoré sú bezpečné a zabraňujú hromadeniu ušného mazu vo zvukovode. Tie by mali používať tí, ktorí majú zúžený zvukovod v dôsledku operácie alebo choroby. Vtedy je schopnosť samočistenia narušená. Vtedy sa môže maz nahromadiť a vytvoriť zátku...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9