Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zaskočí vás, čo žije na vašej tvári a vo vlasoch: Na sebe máte tieto parazity!

Je v tom roztoč Demodex
Je v tom roztoč Demodex (Zdroj: thinkstock.com)

Môžete si pokožku "drhnúť" vodou a mydlom, aj tak sa ich nezbavíte. Reč je o parazitoch Demodex, ktoré si spokojne nažívajú v našej pokožke i vo vlasoch. Existuje asi 100 druhov parazitov, ale všetky sú špecifické pre zvieratá. Dva z nich však "osídľujú" našu pokožku!


Každý ho má v pokožke

Na svete neexistuje nikto, kto by na sebe nemal parazitov Demodex. Žijú na povrchu pokožky svojho hostiteľa, konkrétne v našich vlasových folikuloch a mazových žľazách. Nie sú viditeľné voľným okom. Nájdete ich na čele, lícach, nose, riasach a na vonkajších zvukovodoch.

Vedci upozorňujú, že Demodex sa nachádza prevažne v póroch dospelých ľudí. Potvrdili to na základe výskumu, v rámci ktorého oslovili 253 mužov i žien a kovovou škrabkou im prešli po nose a líci. Následne zozbierali mikroskopické vzorky a v kožnom maze našli DNA tohto parazita. U všetkých testovaných ľudí sa nachádzali malé roztoče.

Druhy roztočov

Kužeľ s drobnými výčnelkami. Tak vyzerá malý roztoč, ktorý je našim spoločníkom! V pokožke žijú dva druhy týchto parazitov. Demodex folliculorum, druh parazita, ktorý sa nachádza v ľudskej pokožke, je dlhý asi 0,3 až 0,4 mm a žije vo vlasových folikuloch. Aktívny je najmä v tme. Demodex Brevis, ďalší druh roztoča v našej pokožke, meria 2 až 3 mm a nachádza sa v mazových žľazách alebo v Meibomových žľazách, čo sú žľazy na okraji viečok. Žije v hlbších vrstách pokožky. 

Keď parazity spustia ochorenie

Keď sa roztoče rozmnožia, môžu byť príčinou ochorenia, ktoré sa nazýva demodikózaPacienti s demodikózou majú podráždené oči, svrbia ich očné viečka a čelia dermatitíde. Choroba sa však môže prejaviť aj stratou rias, zápalmi očí a poruchami videnia. V boji s parazitmi je účinný tea tree olej, ktorý sa zmieša s makadamiovým olejom a aplikuje na postihnuté miesta. Tak sa zabijú  všetky vajíčka roztoča.

U človeka je však ochorenie veľmi zriedkavé, vyskytuje sa prevažne u psov či mačiek. Podľa vedcov sa totiž Demodex vyvíjal s evolúciou ľudí, takže s človekom koexistuje už dlhú dobu. Preto sa predpokladá, že mu výrazným spôsobom neškodí...

Pozrite sa na nižšie priložené video, ako vyzerá parazit Demodex!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9