Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obhrýzate si nechty alebo vás pália oči? Nebezpečné signály, ktorými telo kričí o pomoc!

Máte niektorý z týchto príznakov?
Máte niektorý z týchto príznakov? (Zdroj: thinkstock.com)

Naše telo nám niekedy zvykne zaujímavými spôsobmi naznačiť, že niečo nie je v poriadku. Väčšinou sú to veci, ktoré nás bežne trápia, vrátane lámania nechtov či potenia. Čo vtedy telu chýba?

Obhrýzanie nechtov

Môže to znamenať: Nedostatok vápnika a ďalších minerálov.

Týmto zlozvykom trpí veľa ľudí. Nechty skrývajú veľa baktérií a keď sú ohryzené, nevyzerajú príliš vábne. Ak sa neviete popasovať s týmto problémom, pravdepodobne máte málo minerálov, ako je sodík, vápnik, draslík, horčík, železo, meď a zinok. Tieto prvky sú často nedostatočne obsiahnuté v našej strave.

Žltá pokožka

Môže to znamenať: Zníženú činnosť štítnej žľazy.

Žltkastý tón pleti i celého tela je častejšie spojený so zlou funkciou štítnej žľazy - hypotyreózou. Medzi ďalšie príznaky patrí pocit chladu, únava, suchá koža, zlá kvalita vlasov a lámanie nechtov.

Znížená činnosť štítnej žľazy sa môže objaviť ako dôsledok autoimunitného ochorenia. V dôsledku toho, štítna žľaza nie je schopná produkovať dostatočné množstvo hormónu tyroxínu. Príliš veľa betakaroténu, ktorý dodáva pleti žltý tón môže byť ďalšou príčinou žltej farby pleti.

Nadmerné potenie

Môže to znamenať: Cukrovka alebo nedostatok chrómu.

U žien nad 40 rokov je najpravdepodobnejšou príčinou nástup menopauzy. Obézni ľudia sa zase často potia, pretože ich telo je vyťažené.

Niektoré štúdie ukazujú, že chróm môže stabilizovať hladinu cukru v krvi. Ak sa veľa potíte, chróm ako doplnok vitamínov stojí za vyskúšanie.

Krehké nechty

Môže to znamenať: Nedostatok živín.

Krehké nechty by mohli naznačovať nutričné ​​nedostatky, ako je nízky príjem vápnika, vitamínu D, či zinku.

Pálenie očí

Môže to znamenať: Suché oči.

Rozmazané videnie pri práci s počítačom je časté a veľmi nepríjemné. Pocit podráždených očí môže pretrvávať dlhšie obdobie. Namáhanie očí je čiastočne spôsobené nedostatkom kontrastu na obrazovke počítača. S vekom sa znižuje schopnosť produkcie sĺz v slzných kanálikoch, čo spôsobuje vysušovanie očí a pálenie. LCD displej spôsobuje menšie namáhanie očí, preto je lepší pre zdravie vašich očí.

Nadmerná produkcia ušného mazu

Môže to znamenať: Nedostatok esenciálnych mastných kyselín.

Ušný maz čistí, maže a chráni zvukovod tým, že zachytáva nečistoty a prebytočnú vodu. Jeho nadbytok môže spôsobiť zapchatie vnútri ušného kanála a sluch sa oslabí.

Prebytok ušného mazu je klasickým príznakom nedostatku esenciálnych mastných kyselín.

Šúchanie očí

Môže to znamenať: Stres.

Trenie očí stimuluje tzv. Nervus vagus (blúdivý nerv) – spôsobuje spomalenie pulzovej frekvencie.

Pre mnohých je trenie očí bežné, prináša im dobrý pocit. Zistite, prečo sa stresujete a skúste nájsť spôsob ako sa ho zbaviť.

Naše telo nám niekedy pri negatívnych zmenách dáva signály v podobe nešpecifických príznakov. Ak tieto príznaky dlhodobo pretrvávajú, nemali by sme to ignorovať, ale zistiť a odhaliť ich príčinu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9