Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V šampónoch, ktoré bežne používame, sú nebezpečné látky: Máme sa čoho báť?

Väčšina šampónov, ktoré používame, obsahujú parabény.
Väčšina šampónov, ktoré používame, obsahujú parabény. (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci zdvíhajú varovný prst! V kúpeľni máme škodlivé kozmetické výrobky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu. Na vine sú nebezpečné látky, ktoré sa v kozmetike používajú vo veľkom.

Sú takmer v každom výrobku

Reč je o parabénoch, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov už od roku 1950. Ako potvrdil Arthur Rich, kozmetický chemik z New Yorku, nachádzajú sa až v 85 percentách kozmetiky. Je preto veľmi pravdepodobné, že vašu poličku v kúpeľni "zdobia" šampóny, krémy či zubné pasty s obsahom týchto chemických látok.

V jednom výrobku sa zvyčajne nachádza viacero druhov parabénov. Najbežnejšie sú butylparabén , metylparabén a propylparabén. V posledných rokoch sa objavili obavy, že parabény môžu poškodiť ľudské zdravie. Preto začalo množstvo značiek vyrábať produkty bez obsahu týchto látok, vrátane pleťových vôd, šampónov, rúžov a ďalších.

Predstavujú zdravotné riziko?

V 90. rokoch boli parabény považované za xenoestrogény, čo sú látky, ktoré napodobňujú estrogén v tele. Nerovnováha tohto hormónu je spojená s rakovinou prsníka a reprodukčnými problémami.

V roku 2004 britská výskumníčka rakoviny Philippa Darbreová zistila, že parabény môžu byť spojené s rizikom vzniku zhubných nádorov v prsníkoch. Netrvalo dlho a kozmetické firmy zareagovali tak, že znížili množstvo týchto chemických látok vo svojich produktoch. Dokonca viaceré neziskové organizácie sa obávajú, že ak by boli parabény uložené v tele človeka, časom by mohli mať kumulatívny účinok a predstavujú tak zdravotné riziko.

Kritici však nesúhlasia so štúdiou Dr. Darbreovej. Upozorňujú, že nebolo preukázané, či sa parabény vyskytujú aj v tkanive, kde nádory neboli. Navyše, prítomnosť parabénov v nádoroch nepreukázal, že by spôsobili rakovinu. Iné štúdie zase ukázali, že majú veľmi slabý estrogény účinok.

Pozor na alergiu

Aj keď nie je isté, či vyvolávajú rakovinu, s veľkou pravdepodobnosťou môžu spôsobiť alergiu. Údajne pri kontakte s ľudskou kožou spúšťajú dermatitídu. Môže trvať dlhší čas, kým sa objavia príznaky ako začervenanie, svrbenie, opuchnutie a tvorba pľuzgierov. Krátkodobý kontakt by však nemal predstavovať problém.

Vyberajte si produkty bez parabénov

Nie je stále jednoznačné, či sú parabény pre telo škodlivé alebo nie. Ak sa i napriek tomu bojíte o svoje zdravie, použite výrobky, ktoré sú bez parabénov. Ponúkajú ich niektorí výrobcovia z oblasti ekologického poľnohospodárstva. Môžete si byť istí, že sú vytvárané z prírodných zdrojov s veľmi malým množstvom chemických látok.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9