Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neuveriteľné: Nový test na rakovinu prsníka, ktorý zachráni životy

Onedlho bude k dispozícii nový test na rakovinu prsníka.
Onedlho bude k dispozícii nový test na rakovinu prsníka. (Zdroj: sxc.hu )

Lekárom pomôže ľahšie rýchlejšie určiť liečbu na mieru a pacientkam zachráni život! Reč je o novom teste, ktorý identifikuje až sedem z desiatich kategórií rakoviny prsníka. Britskí vedci pod vedením Andyho Greena z nottinghamskej univerzity prezradili, že by mohol byť k dispozícii do dvoch rokov. Rakovina prsníka je najčastejším typom rakoviny u žien v rozvinutých krajinách. Spôsobuje viac ako 11-tisíc úmrtí ročne a po srdcových chorobách a rakovine pľúc sa považuje za najväčšieho zabijaka.

Na základe genetickej výbavy pacientov možno rakovinu prsníka rozdeliť do desiatich rôznych kategórií. Vypracovanie podrobného genetického profilu, ako je tomu v súčasnosti, je nákladné a nepraktické. Každý typ rakoviny ovplyvňuje šance na prežitie rôzne.

Identifikuje sedem kategórií

Vedci vynašli metódu, ktorá sa zameriava na desať kľúčových proteínov. Tie identifikujú sedem odlišných biologických druhov rakoviny prsníka. Green prezradil, že dostupnejšie možnosti liečby umožňujú dosahovať komplexnejšiu terapiu, kvalitnejšiu starostlivosť, lepšie výsledky, čo povedie k cielenej liečbe vhodným pacientom. Tiež je dôležité zlepšenie súbežných postupov, aby sa zabránilo zbytočnej alebo nevhodnej liečbe a vedľajším účinkom.

Green ďalej dodal, že technológia na meranie proteínov v nádoroch už existuje vo väčšine patologických laboratórií Veľkej Británie. Spolu so svojimi kolegami hľadal „podpis“ každého typu rakoviny v 1 073 vzorkách nádorov z tkanivovej banky. Prišiel na to, že až 93 percent bolo zhodných so siedmimi typmi karcinómu prsníka. Zvyšných sedem percent sa však kategorizovalo ťažšie.

Ďalej sa zistilo, že spomínaných sedem kategórií určujú iné kombinácie a úrovne desiatich proteínov obsiahnutých v bunkách rakoviny prsníka. Patria sem dva proteíny – estrogénový receptor (ER) a HER2, ktoré sú bežne identifikované v bunkách rakoviny prsníka. Ostatné, napr. p53, cytokeratíny, HER3 a HER4a, nie sú v súčasnosti testované.

Bude rakovina prsníka prekonaná?

„Musíme zabezpečiť, aby život zachraňujúca a život predlžujúca liečba, ktorú máme dnes v klinickej medicíne k dispozícii bola využívaná efektívnejšie. Teda sústrediť správnu liečbu na tých, ktorí z nej budú profitovať a ostatných ušetriť od nežiaducich účinkov. Do roku 2050 môžeme teda dosiahnuť našu ambíciu prekonať rakovinu prsníka,“ povedala Baroness Delyth Morgan, výkonná riaditeľka dobročinnej organizácie Breast Cancer Campaign, ktorá financovala štúdiu.

Tento test by mohol zachrániť tisícky životov. Ženy tak majú nádej na vyliečenie sa zo zákernej rakoviny prsníka. Je však ešte potrebné zrealizovať ďalšie výskumy na dosiahnutie tohto cieľa.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9