Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepotlačujte plač: Slzy vás môžu zachrániť pred slepotou

Plač je zdravý, môže ochrániť vás zrak pred slepotou.
Plač je zdravý, môže ochrániť vás zrak pred slepotou.

Ste nešťastní a je vám do plaču? Nepotlačujte slzy! Poriadne sa vyplačte, je to totiž veľmi zdravé. Slzy sú v určitom množstve nevyhnutné, preto, keď vás niečo naštve, dajte priebeh emóciám a plačte, nech vám slzy vyplavia všetko trápenie.

Oční lekári z Ludvíkovej-Maximiliánovej univerzity v Mníchove na základe výskumu zistili, že ženy plačú 64-krát do roka, no muži len maximálne 17-krát. Ženy pritom ronia slzy priemerne šesť minút, čo je približne o dve minúty dlhšie, ako je to u mužov.

Za slzy môžu emócie

V 95 percentách je plač spojený s emóciami. Keďže sú ženy viac citovo založené, prejavujú svoje emócie plačom viac ako muži. Sklon k plaču však ovplyvňujú aj kultúra a výchova.

Prečo je plač dôležitý pre zdravie?

"Chlapi predsa neplačú" - tento výrok je síce u mužov obľúbený, no určite by sa nemali ním riadiť. Pre zrak to totiž môže byť nebezpečné. Slzy sú pre správnu funkciu oka potrebné. Dôležité sú i pre kvalitu videnia a pre to, aby viečko mohlo po oku jemne kĺzať. Produkciou sĺz sa zvlhčuje povrch oka, ktoré je potom hladké a lesklé.

Vedie až k slepote

Ak má človek málo sĺz, vedie to k zrakovým problémom. Oko sa podráždi a zvýši sa riziko infekcie oka, čo dokonca v extrémnych prípadoch môže viesť až ku slepote. Na druhej strane, v počiatočných štádiách niektorých ochorení, keď je menej sĺz alebo sú nekvalitné, môže oko po nejakú dobu vďaka podráždeniu slziť viac.

Kto trpí nedostatkom sĺz?

Problémy s nedostatkom sĺz majú ľudia trpiaci autoimunitnou chorobou, ktorá sa volá Sjögrenov syndróm, vyskytujúci sa hlavne u žien. Plakať nemôžu dokonca niektorí pacienti s ťažkou depresiou, čo je spôsobené psychickým stavom. Nedostatok sĺz majú i tí, ktorí nemajú dostatok vitamínu A, trpia chorobami mozgu či vzácnym vrodeným ochorením vegetatívneho systému s názvom familiárna dysautonómia.

Ako to funguje?

Slzy sa tvoria v slznej žľaze, ktorá sa nachádza pod horným viečkom. Z oka odtekajú slznými kanálikmi v očných viečkach do nosu. Tiež existujú aj prídatné žľazy, ktoré produkujú slzy neustále a zaisťujú potrebnú vlhkosť povrchu oka, odplavujú nečistoty a chránia oko pred infekciou.

Keď niekto plače, začnú sa mu vyplavovať slzy do oka v nadmernom množstve, ktoré nestačia odtekať slznými odvodnými cestami do nosu a slzy pretekajú cez okraj viečka na tvár. A keďže čiastočne odtekajú do nosu, pri plači alebo po ňom ľudia preto často smrkajú.

Nehanbite sa a poplačte si. Podporíte tak nielen zdravie svojich očí, ale "vyplavíte" tým svoje trápenie, uľaví sa vám a po psychickej stránke sa budete lepšie cítiť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9