Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miešať alkohol sa nevyplatí: S ktorými nápojmi ho nezapíjať?

Dávajte si pozor na to, s čím budete miešať alkohol.
Dávajte si pozor na to, s čím budete miešať alkohol.

Chystáte sa na oslavu, kde bude alkohol tiecť potokom? Ak viete, že vás poháriky alkoholu "neminú", dávajte si pozor na to, s akým nealkoholickým nápojom ich budete piť. Platí to hlavne pre tých, ktorí práve chudnú a budú chcieť alkohol zapiť diétnym nápojom.

Po zapíjaní s diétnym nápojom budete opitejší

Ak chcete s alkoholom zmiešať diétny nápoj, lebo držíte diétu, nie je to práve najchytrejší ťah. Presvedčí vás o tom štúdia publikovaná v časopise Alcoholism: Clinical & Experimental Research. Tá zistila, že alkohol v kombinácii s nápojom, ktorý má minimálny počet kalórií, významne zvyšuje hladinu intoxikácie oproti ostatným nápojom, ktoré nie sú diétne. Inými slovami, budete sa cítiť opitejší, než by ste čakali po popíjaní rovnakého počtu pohárikov spolu s nediétnymi nápojmi.

Čo ukázala štúdia?

Výskumníci požiadali 16 mužov a žien, aby pili vodku v kombinácii s diétnymi alebo obyčajnými nápojmi. Každý účastník si dal tri až štyri miešané alkoholické nápoje, pričom im výskumníci po ich konzumácii namerali koncentráciu alkoholu v dychu. Sledovali ich schopnosti, akí sú opití a unavení.

Výsledky štúdie ukázali, že tí, ktorí spolu s alkoholom konzumovali diétne nápoje, mali vyššiu hladinu alkoholu v dychu, než ich rovesníci, aj keď obe skupiny vypili rovnaké množstvo vodky. Medzi diétne nápoje sa pirtom považovali všetky nápoje, ktoré obsahovali znížený počet kalórií.

Stavte na sladené nápoje

Miešať sladené nápoje s pohárikmi alkoholu predsa len nie je najhorší nápad. Cukor spomaľuje vstrebávanie alkoholu do krvného riečišťa, čo potvrdili výskumníci. Pozor však na umelé sladidlá, ktoré nemajú rovnaký účinok.

Diéta musí ísť pri pití bokom

Ako teda môžete bezpečne piť a pritom sa vyhnúť vysokokalorickým nápojom, ktoré by mohli zmariť vaši diétu? V prvom rade pite alkohol s mierou. Samotný alkohol obsahuje množstvo kalórií, predstavuje mnoho zdravotných rizík a je zodpovedný aj za väčší pás okolo brucha.

Keď pijete, určite nevynechávajte večeru. Vtedy musí ísť jednoducho diéta bokom, veď už samotné pitie nie je najzdravšie a jeho účinky stlmíte aspoň bohatou mastnou večerou a sladkým nápojom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9