Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otrávené sladkosti z Poľska: Čo nám hrozí po ich konzumácii?

Jed, používaný na potkany, najnovšie obsahujú niektoré poľské sladkosti.
Jed, používaný na potkany, najnovšie obsahujú niektoré poľské sladkosti.

V Kauflande a Tescu na Slovensku boli každému bežne dostupné poľské sladkosti otrávené jedom na potkany! Aj keď ich teraz sťahujú z predaja, dovtedy si ich mohli kúpiť tisíce ľudí. Čo môže spôsobiť ich konzumácia, hrozí nám niečo?

Ktorých sladkostí sa to týka?

Jed na potkany sa našiel konkrétne v sušenom mlieku sladkých oblátok značky Magnolia. Sušené mlieko bolo použité ako zložka na výrobu deviatich druhov vafľových trubičiek s rôznymi náplňami v spoločnosti Magnolia, s. p. o., o čom informovala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Týka sa tých sladkostí, ktoré boli vyrobené po 22. novembri 2012.

Čo môže spôsobiť ich konzumácia?

Je ťažké povedať, čo môže spôsobiť konzumácia poľských sladkostí, a aké zdravotné problémy môže u človeka vyvolať. Keďže sa nevie, aké látky obsahujú jedy na potkany v Poľsku, je ťažké určiť, aké môže mať následky.

"K danej problematike sa nevieme vyjadriť, nakoľko nevieme, aké jedy na potkany sa používajú v Poľsku a nevieme, o akú koncentráciu sa jedná," povedala Silvia Plačková, vedúca Národného toxikologického informačného centra.

Čo ak by sa používali rodenticídy?

Ak by sa v Poľsku používali rodenticídy, prípravky na ničenie drobných hlodavcov, nemali by spôsobiť zdravotné komplikácie. Človek by ich musel zjesť niekoľko kilogramov, aby sa uňho objavili zdravotné komplikácie. No to je viac ako nepravdepodobné.

"V súčasnosti sa používajú antikoagulačné rodenticídy, obsahová látka jedov na potkany môže obsahovať antikoagulačné látky. Pri jednorázovom požití niekoľkých zrniek alebo granulí nedochádza u dieťaťa k žiadnym následkom. Smrteľná dávka je obsiahnutá až v niekoľkých kilogramoch rodenticídneho prípravku, " tvrdí Silvia Plačková.

U zvierat môže spôsobiť uhynutie

Aj keď jed na potkany nie je pre človeka smrteľný, u zvierat je to naopak. Môžu spôsobiť ich uhynutie.

"Antikoagulačné rodenticídy narušujú krvnú zrážanlivosť zvierat. Pri opakovanom požieraní vyvolávajú krvácavé prejavy, ktorých následkom je ich uhynutie," povedala Silvia Plačková.

Bufety a jedálne čaká kontrola

Tesco a Kaufland, ktoré mali v ponuke tieto otrávené sladkosti, ich sťahujú z predaja. Najnovšie si aj kontrolóri posvietia na poľské trubičky, ktoré obsahujú sušené mlieko kontaminované jedom na hlodavce.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nariadil kontrolu potravinárskych prevádzok - bufetov, vrátane školských, stánkov s rýchlym občerstvení, cukrární, kaviarní a ďalších, ktoré mohli nakúpiť kontaminované trubičky od predajcov na Slovensku alebo ich priamo doviezť od poľského výrobcu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Radšej sa im vyhýbajte

Vzhľadom na to, že ide o cukrovinky konzumované samostatne alebo napríklad so zmrzlinou, ktoré jedia vo všeobecnosti častejšie deti, je potrebné venovať uvedenému nebezpečenstvu mimoriadnu pozornosť.

Preto sa odporúča spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už kúpené výrobky nejedli, prípadne ich vrátili na miesto predaja. Aj keď nie je isté, aké jedy na potkany Poliaci používají, a či sú smrteľné, za cenu zdravia sa im určite radšej vyhýbajte.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9