Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najznámejší liek prekvapuje svojou silou: Záchranca pred smrteľnou chorobou?

Aspirín je jeden z najčastejších liekov, po ktorom siahame, ak máme bolesti.
Aspirín je jeden z najčastejších liekov, po ktorom siahame, ak máme bolesti. (Zdroj: profimedia.sk)

Nie je snáď nikoho, kto by ho nemal v lekárničke. Keď nás nepríjemne prekvapia bolesti, najčastejšie siahame práve po aspiríne, ktorý je spoľahlivým riešením, ako sa opäť cítiť dobre. Vyzerá to tak, že je kľúčom k uzdraveniu pacientov, ktorí bojujú so smrteľnou chorobou!

V záplave obrovského množstva reklám farmaceutických spoločností sa mnohým zdá ako jednoduchšia cesta pred návštevou lekára kúpa voľnopredajných liekov. A tak zdravotné problémy riešia svojpomocne, maximálne tak s radou lekárnikov. Jedným z najčastejších a najpredávanejších liekov je práve aspirín.

Pomohol pacientom s rakovinou

Podľa najnovšej štúdie môže aspirín zdvojnásobiť dĺžku života pacientov s nádormi, ktoré sa týkajú tráviaceho traktu. Zistili to holandskí vedci na 14-tisícoch pacientov, z ktorých polovica brala tento liek. Tí, ktorí ho pravidelne užívali, mali šancu poraziť rakovinu až dvakrát vyššiu než ostatní, ktorí ho neužívali. Vplyv aspirínu na prežitie sa pozoroval vtedy, keď lekári vylúčili ostatné faktory, ako pohlavie, vek, štádium rakoviny, liečba a ďalšie zdravotné anamnézy, ktoré by ovplyvnili úmrtnosť.

"Teraz by sme chceli analyzovať charakteristiky tumorov u pacientov, u ktorých pomohol aspirín, aby sme boli schopní identifikovať, komu môže takáto liečba pomôcť. Vzhľadom na to, že aspirín je lacný a má pomerne málo vedľajších účinkov, bude to mať veľký vplyv na zdravotníctvo i na pacientov," povedal koordinátor výskumu Dr. Martine Frouws z Leiden University v Holandsku.


Tajomstvo o obľúbenej ružovej tabletke odhalené: Takto v skutočnosti potláča bolesť!


Do štúdie boli zaradení pacienti najčastejšie s rakovinou hrubého čreva, konečníka a pažeráka.

Zvyšuje šancu na prežitie?

Nová štúdia, ktorú vedci odštartovali, skúma účinok 80 mg aspirínu denne na prežitie starších pacientov s rakovinou hrubého čreva. Porovnávajú sa účinky aspirínu a placeba. Výskumníci plánujú neskôr zahrnúť pacientov s gastrointestinálnym tumorom. Údajne tak dokážu poskytnúť presvedčivý dôkaz, že pacienti môžu mať viac prospechu z liečby kyselinou acetylsalicylovou.

"Máme dobrý dôkaz, že časté užívanie aspirínu v populácii môže zabrániť niektorým prípadom kolorektálneho karcinómu. A teraz, Dr. Frouws a jeho kolegovia ukázali, že u viac ako 13-tisíc pacientov, u ktorých bol diagnostikovaný gastrointestinálny tumor, aspirín výrazne zvýšil šancu na prežitie v porovnaní s tými, ktorí ho vôbec neužívali. Dostávame viac a viac dát a informácií, ktoré podporujú priaznivý vplyv aspirínu, no musíme zvážiť, či by sme ho mali odporučiť širokej verejnosti, " povedal Peter Naredi, predseda Európskeho kongresu lekárov bojujúcich s rakovinou.

Čítajte tiež: Kľúč k dlhovekosti je v domácej lekárničke: Ohromný účinok jedného z najpoužívanejších liekov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9