Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Je normálna? Žena predstiera, že je ochrnutá, pritom má zdravé nohy

Chloe Jenings-Whiteová nechodí po vlastných, ale na vozíku, keďže si myslí, že je ochrnutá.
Chloe Jenings-Whiteová nechodí po vlastných, ale na vozíku, keďže si myslí, že je ochrnutá.

To, čo mnohí považujú za nočnú moru, 58-ročnej Chloe Jenings-Whiteovej nevadí. Dobrovoľne si vybrala život telesne postihnutej ženy, pričom má nohy úplne zdravé. Podľa jej slov je ochrnutá od pása dole a musí sa pohybovať na invalidnom vozíku. Trpí nezvyčajným syndrómom BIID (Body Integrity Identity Disorder), čo sú myšlienkové pochody neurologického charakteru, ktoré spôsobia, že mozog nie je schopný rozpoznať končatiny.

Chorobou trpí už dlhší čas

Kedysi pracovala ako výskumníčka na Cambridge University, no dnes predstiera, že je ochrnutá a prechádza sa s vozíčkarmi. Chloe trpí vzácnou chorobou už dlhší čas. Tajne si obväzovala nohy, ale jedného dňa to nevydržala a dala ostatným najavo, po čom skutočne túži. Zaobstarala si invalidný vozík, čím predstiera, že je telesne postihnutá.

Riskantným športom sa nevyhýba

Šokujúce na tom je, že jej prianím je byť skutočne ochrnutá od pása dole a túži po nehode, vďaka ktorej bude pripútaná na vozík. Už odmalička sa preto nevyhýbala riskantným športom, pri ktorých sa môže ľahko zraniť. Od 9 rokov liezla po stromoch, lyžovala, bicyklovala. Mala pár nehôd, dokonca si zlomila aj väzy, ale nohy mala vždy v poriadku.

Závidí hlavne svojej tete, ktorá je ochrnutá od svojich 20 rokov kvôli pádu z bicykla. Nechala sa ňou inšpirovať a tak nasadla na bicykel v nádeji, že po páde z neho ostane ochrnutá, ale nepodarilo sa.

Nie je jediná

Chloe sa veľmi uľavilo, keď sa dozvedela, že nie je jediná. Nezvyčajným syndrómom trpia i desiatky iných ľudí. Nepovažuje sa pritom za blázna, jednoducho trpí chorobou, pričom málokto pochopí, ako sa môže cítiť.

Ako ju vyliečiť?

Chloe lieči psychiater Dr. Mark Malan, ktorý sa pokúša vymyslieť spôsob, ako ju dostať z tejto nezvyčajnej choroby. Jednou z možností je podľa neho zablokovať nerv tak, aby nemohla s nohami na určitú dobu vôbec hýbať. Ako ďalej dodal, možno by tým zmenila svoje zmýšľanie, ak by zistila, aké to v skutočnosti je.

Môže ju priviesť do hrobu

V roku 2009 mala vážnu autonehodu, pri ktorej utrpela otras mozgu. Aj keď to nebol úmyselný čin, policajti sa obávajú, že podvedome bola rada, že sa to stalo. Podľa nich ju táto choroba môže priviesť až do hrobu. Keďže túži po skutočnom ochrnutí, pravdepodobne sa nebude naďalej vyhýbať riskantným športom či činnostiam, pri ktorých by mohla mať nehodu. Ľahko sa preto môže stať, že to po nehode už nerozchodí.

Čo je BIID?

BIID (Body Integrity Identity Disorder) je choroba, pri ktorej si človek myslí, že to, ako by mal vyzerať, nezodpovedá jeho momentálnej fyzickej podobe. Ide o veľmi vzácnu poruchu, ktorou trpí len malé percento populácie. Mnohí túžia po amputácii, pričom končatina, ktorú si chcú dať odstrániť, je úplne zdravá.

Psychológovia a neurológovia sa snažia pochopiť, čo je príčinou tohto stavu. Domnievajú, že za tento stav môže psychika. Jednou z teórií je, že BDII nastane u toho, kto v útlom veku uvidí niekoho po amputácii nôh. Tým si vytvorí obraz toho, ako by mal vyzerať normálny človek. Preto sa chcú naňho podobať..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9